Inrikes #23/2020

Corona tömmer Stockholms gator

Foto: Troy Enekvist

Inreseförbud och det av Folkhälsomyndigheten rekommenderade distansarbetet hemifrån har lett till ett öde Stockholm. – Det är som en krigszon, det är helt tomt, säger Abbe Amghar, blomförsäljare vid Hötorget i Stockholm.

Det råder inreseförbud i Sverige för utländska besökare samtidigt som Smittskyddsinstitutet avråder från icke nödvändiga resor inrikes. Svenskar bunkrar toalettpapper och undviker kollektiva färdmedel.

Arlanda ligger öde efter att SAS har permitterat nästan hela sin personalstyrka och ställt in en majoritet av sina avgångar. En kvinna med munskydd och två stora väskor talar med personal i en flygbolagsmonter för att få hjälp att komma hem.

Det enda stället som verkligen lever i Sveriges största flygplats är ankomsthallen, där folk står och väntar på sina nära och kära. Här kommer personer gåendes med stora resväskor, brunbrända och forfarande klädda i shorts och hatt – och inte alltför sällan – med munskydd. Som en passagerare berättar att de fick tilldelade sig på en tidigare flygplats under en mellanlandning.

Likt Arlanda och resten av Sverige så är SJ:s tågavgångar nerskalade. Enligt bolaget ställer de in var fjärde resa på grund av färre resenärer samt en ökad sjukfrånvaro hos personalstyrkan.

Ombord på tågen är det ofta luftigt. Tågen mellan Uppsala och Stockholm, som brukar vara fullbelagda under rusningstrafik, är folktomma och det är fullt möjligt att hålla det rekommenderade avståndet till sina medpassagerare.

I Stockholm har SL beslutat att på måndagen dra ned på sin busstrafik, spårvägstrafik och lokalbanetrafik, vilket enligt bolaget har att göra med ett ansträngt personalläge. Tunnelbanan och pendeltågen körs dock som planerat tills vidare.

Nerdragningen i Stockholms kollektivtrafik är någonting som Jannis Konstantis, ordförande för SEKO klubb 111, är tveksam till.

– Det betyder att människor kommer att trängas mer, man kommer inte kunna hålla avstånden som man gör i dag, säger Konstantis och tillägger att situationen för de som städar i tunnelbanan blivit allt mer ansträngd.

– Från och med helgen så kommer de att få ytterligare arbetsuppgifter, när städningen intensifieras. Utan att personalstyrkan utökas, säger han.

Jannis Konstantis berättar att de haft diskussioner med MTR om städrobotar som används i bland annat Kina för att desinficera vagnarna och arbetsplatserna för de som jobbar inom lokaltrafiken. Från fackets sida kräver de personlig skyddsutrustning för sina anställda.

I ett kafé nära Centralstationen kommer två damer in.

– Vi sätter oss längst in va?, säger den ena när de som enda gäster bär sina kaffekoppar genom lokalen.

– Försäljningen har minskat med hälften. Jag började jobba här för en månad sen, självklart är jag rädd att förlora jobbet, säger Ulrika Widell som jobbar i ett kafé ett stenkast från Centralstationen.

Hötorget, där torgförsäljning har pågått i nästan 400 år – sedan år 1636 – är helt öde. Blom- och bärförsäljarna står nästan helt ensamma på torget.

– Jag har aldrig sett något liknande. Jag tjänar 800 kronor per dag för att jobba här. Och nu när försäljningen gått ner så här mycket är jag bara här två eller tre dagar istället för nästan varje dag. Det blir ungefär 9000 kronor i månaden så det gäller att vara ekonomisk med mat tills det går över, säger Abdul Abktay, som jobbar med att sälja blommor.

Torget beskriver en av försäljarna som en krigszon. En annan berättar att de aldrig varit så här tomt under så många dagar sedan terrorattacken på Drottninggatan, men att det då gick över på två dagar.

– Blommor är en färskvara. Det vi inte kommer att sälja måste vi slänga, det ligger en container där borta, säger säger Abbe Amghar, och pekar.

Tar man den öde tunnelbanan norrut, till Tensta, är det lite mer rörelse. Men inte alls lika mycket som det brukar, enligt Athir Al-Kaizhwan.

– Försäjningen är ungefär hälften av vad den brukar. Folk vågar inte gå ut, men folk måste ju äta, säger han. Vi behövs just nu, även fast vi är utsatta för smitta här, säger Athir Al-Kaizhwan.

– Vi behövs ännu mer, säger en kvinna som står i kön med en påse tomater i händerna, och fortsätter:

– Vi inom sjukvården, är de som behövs just nu.

Under fredagen var det 1439 bekräftade fall i Sverige av vilka 11 har avlidit. I Italien, där det i skrivande stund är över 3400 som avlidit, bekräftar italienska myndigheter att 99 procent hade en eller flera underliggande sjukdomar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp