Signerat #18/2020

De svenska Moderaterna har passerat alla gränser

En hjälparbetare delar ut mjölk till barn på flykt. Foto: Darko Bandic/AP/TT, Montage: Arbetaren

Det är i sådana här lägen det upp till bevis. Men många har redan visat sina rätta ansikten och det är oförlåtligt att plocka politiska poänger på de värst utsatta.

Bilderna från den turk-grekiska gränsen är fruktansvärda. En man skjuten till döds med en kula genom munnen. Barn, inte äldre än min egen dotter, som skriker i panik av tårgasen som tränger sig in i deras små lungor. Förvirringen, ångesten och skräcken hos de föräldrar som desperat ser sina chanser att fly helvetets Syrien tyna bort i Medelhavets vågor. Tält och obemannade uppsamlingsplatser på de karga och vindpinade stränderna.

På ett filmklipp som etsat sig fast syns hur den grekiska kustbevakningen försöker ramma en överbelastad gummibåt med familjer på flykt. Skummet som yr, skriken och de hopplösa ropen på hjälp. Kulorna som viner i luften. En femårig pojke drunknade samma dag. Nu står kustbevakaren där med något som ser ut som en båtshake och försöker punktera luften. Få de stackars människorna som redan förlorat allt i vattnet. Få dem bortraderade för all framtid.

Den evigt förvuxne elevrådsordföranden är 46 år gammal men beter sig som en grottmänniska. Han har tappat allt. Föraktet är totalt.

Samtidigt i en annan del av Europa. De svenska Moderaterna har passerat alla gränser. Tobias Billström som kolossen på Rhodos med uppmaningen att ”omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal”. Snabbt och omgående, ska det gå, skriver han. ”Utan dröjsmål”. Med sträng och myndig min tittar han oss i ögonen. Hit men inte längre. Den evigt förvuxne elevrådsordföranden är 46 år gammal men beter sig som en grottmänniska. Han har tappat allt. Föraktet är totalt.

På en annan bild, också upplagd av Moderaterna i veckan: Partiordföranden och statsministerkandidaten Ulf Kristersson i jaktkläder – på jakt efter vadå, undrar man självklart. ”Säkra gränsen” ryter han utan ett ord om de människor den tydligen ska säkras ifrån.

Det cyniska spel som nu pågår mellan EU och Turkiet är en skamfläck för mänskligheten och kommer att läggas till de mörkaste kapitlen i vår gemensamma historia. Ingen intalar sig att det är en lätt match att ta emot alla de som flyr. Det behövs resurser både på plats och här. Säkra flyktvägar, psykologiskt stöd och pengar. Men. Människoliv måste få kosta. För människor är det enda vi har. Utan människor är vi ingenting. Men för Moderaterna är tydligen krisen större för dem själva än för de som flyr.

Enligt FN:s statistik befinner sig 70,8 miljoner människor på flykt. De flesta inom sina egna länder och siffran är den största sedan andra världskrigets allra blodigaste dagar. Det är i sådana lägen det upp till bevis. Men många har redan visat sina rätta ansikten och det är oförlåtligt att plocka politiska poänger på de värst utsatta. Det ni visar upp är fullkomligt vidrigt och förhoppningsvis kommer eftervärldens dom bli hård. Vi är många som föraktar er just nu.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga