Inrikes #15/2020

Fortsatt få strejkdagar i Sverige

Pilotstrejken på SAS förra året medförde inställda och försenade flyg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det strejkas fortsatt lite på den svenska arbetsmarknaden i en internationell jämförelse. SAC Syndikalisterna stod för alla politiska stridsåtgärder förra året, enligt Medlingsinstitutets årsrapport för 2019.

Medlingsinstitutets årsrapport för 2019 konstaterar att totalt 7 527 arbetsdagar gick förlorade till följd av strejk eller lockout mellan arbetsgivare och arbetstagare förra året. 

– Vi hade två ganska svåra konflikter förra året och det är ganska mycket för att inte vara någon stor avtalsrörelse som vi har i år. Det ena rörde piloterna på SAS och det andra var Hamnarbetarförbundet i konflikt med Sveriges Hamnar, säger Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet, till Ekot.

Vidare står att i en internationell jämförelse så är den svenska arbetsmarknaden mycket fredlig. Antalet förlorade arbetsdagar är mindre i jämförelse med de andra nordiska länderna, trots att antalet anställda är större. 

I rapporten står att det förekom 50 politiska stridsåtgärder under 2019, vilket bedöms vara ”ovanligt många”. Samtliga utfördes av SAC Syndikalisterna mot lagändringar som exempelvis begränsningar av strejkrätten som infördes 1 augusti 2019. 

Medlingsinstitutet skriver att begränsningarna av stridsåtgärder kan antas få betydelse för SAC Syndikalisterna eftersom att stridsåtgärder från och med den 1 augusti endast får användas vidtas för att få igenom ett kollektivavtal och att ”Det återstår att se på vilket sätt de nya lagreglerna kommer att påverka SAC och andra liknande fackliga organisationers agerande framöver.”

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984