Inrikes #15/2020

Arbetsmiljön inom räddningstjänsten ska granskas

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att personal inom räddningstjänsten har dubbelt så många anmälda arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro än genomsnittet på svensk arbetsmarknad. Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmiljöverket ska nu genomföra flera inspektioner på landets räddningstjänster. Anledningen är att förbättra arbetsmiljön.

Brandmän och övrig personal inom räddningstjänsten löper större risk än många andra yrkesgrupper att råka ut för arbetsolyckor. Statistik från Arbetsmiljöverket visar att personal inom räddningstjänsten har dubbelt så många anmälda arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro än genomsnittet på svensk arbetsmarknad.

Därför ska myndigheten nu genomföra omkring 35 inspektioner runt om i landet det kommande halvåret.

– De som arbetar inom räddningstjänsten utför en rad riskfyllda arbetsmoment och det ställer stora krav på hur det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs, säger Elin Löfström-Engdahl som är projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Trots att räddningstjänstpersonalens arbete av naturliga skäl medför större risker än i många andra branscher är arbetsköparna fortfarande skyldiga att följa samma lagar och regler kring arbetsmiljön. Detta innefattar exempelvis riskbedömning och analys av alla insatser.

Inspektionerna kommer att innefatta allt från arbetsutrustning till hur man hanterar kemiska ämnen till riskerna med nattarbete. Men även hur den fysiska träningen på landets brandstationer går till.

Efter att inspektionerna genomförts ska Arbetsmiljöverket utvärdera resultatet och tanken är att samtliga av landets räddningstjänster ska få ta del av materialet för det framtida arbetsmiljöarbetet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984