Litteratur #13/2020

Husockupationen – något att ta personligt

En villa på Banverkets gamla område på Johanneslust i Malmö 2008. Foto: Johan Nilsson/TT

[BOK] Ockuperat! Svenska husockupationer 1968–2018 Dominika V. Polanska, Mathias Wåg (red) Verbal förlag, 2019 Att ockupera ett hus har i de flesta fall en mängd olika syften och konsekvenser. Det handlar oftast helt enkelt om att i bostadsbristen skaffa sig någonstans att bo, eller att i många fall fysiskt kräva rätten att bo kvar vid […]

[BOK] Ockuperat! Svenska husockupationer 1968–2018
Dominika V. Polanska, Mathias Wåg (red)
Verbal förlag, 2019

Att ockupera ett hus har i de flesta fall en mängd olika syften och konsekvenser. Det handlar oftast helt enkelt om att i bostadsbristen skaffa sig någonstans att bo, eller att i många fall fysiskt kräva rätten att bo kvar vid vräkning, rivning eller renovering. Processen som följer innebär ofta att ockupanten eller ockupanterna skaffar sig kunskap om de politiska frågor som gjorde att situationen uppstod. Fler hus, ofta tomma på grund av någon form av lönsamhetskalkyl av ägaren, ockuperas och den politiska protesten börjar bli allt viktigare för aktionen.

Ockupationen blir en konkret plattform för att informera andra i samhället om problem i bostadspolitiken och stadsplaneringspolitik. En annan form är där syften är att väcka opinion kring misskötsel av lokaler eller verksamheter.

Polisen håller på att avhysa de husockupanter som huserar i ett tvåvåningshus på Holländareplatsen i Göteborg 2008.
Polisen håller på att avhysa de husockupanter som huserar i ett tvåvåningshus på Holländareplatsen i Göteborg 2008. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Husockupationen har en extra tyngd som politisk aktion just därför att de som ockuperar är personligen berörda. Problematiken ligger också nära de flesta människor i samhället. Ur ett behov uppstår en rörelse – det kan inte minst ett av de senaste exemplen, ockupationen av BB-Sollefteå vittna om.

I Ockuperat! Svenska husockupationer 1968–2018 har redaktörerna Dominika V. Polanska, Mathias Wåg inventerat drygt 170 politiska husockupationer under 50 år, och en mängd deltagare intervjuas om sina erfarenheter. Man slås av hur många ingångar de olika deltagarna och vittnena har, och de flesta kan vittna om ockupationen som en samhällspolitisk vidareutbildning. Gemenskapen och motståndet leder till frihetskänsla som leder vidare till kreativitet och styrka.

Polisaktionen mot ockupanterna i frikvarteret Mullvaden på Krukmakargatan 1978. De som varit på sina arbeten under dagen hindras från att komma in i husen. Två dagar senare stormas husen och ockupationen är över.
Polisaktionen mot ockupanterna i frikvarteret Mullvaden på Krukmakargatan 1978. De som varit på sina arbeten under dagen hindras från att komma in i husen. Två dagar senare stormas husen och ockupationen är över. Foto: Rolf Söderberg/TT

Ockupationen kan ske i olika faser av byggnadspolitiken, från ett uppmärksammande av föreslagna planer till det sista huset i ett område som blir droppen. Planerna, eller en utveckling under ockupationens gång, för huset kan vara flera bostäder men också annan kollektiv verksamhet, till exempel kulturell eller politisk. Det uppstår, kanske för många oväntat ofta, starka intressen för husens eget samhälls- och arkitekturhistoriska värden. Detta är något som ökar i och med att ockupanterna ”besätter” sin bostad och upplever sig ha ansvar för den. Kollektivt ansvar ska understrykas, till skillnad ifrån bostaden som personlig ekonomisk investering.

Ockuperat! ger överskridande kopplingar och analyser men också personliga erfarenheter av direkt aktion mot en politik som fjärmar sig från människan och i vår tid ofattbart öppenhjärtigt talar om bostäder som kapitalplaceringar. Det är den synen på människan som ockupationsrörelsen rent fysiskt agerar emot.

Ockupation på Sollefteå sjukhus mot nedläggningen av BB-avdelningen. Även akut kirurgi och akut ortopedi samt psykiatriavdelningen har försvunnit från Sollefteå. Ockupationen har i dagsläget pågått i över tre år.
Ockupation på Sollefteå sjukhus mot nedläggningen av BB-avdelningen. Även akut kirurgi och akut ortopedi samt psykiatriavdelningen har försvunnit från Sollefteå. Ockupationen har i dagsläget pågått i över tre år. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga