Utrikes #13/2020

Humanitär katastrof väntas i Syrien

Civila flyr striderna i Idlib för att ta skydd längre in i landet. Foto: Ugur Can/ TT

Människorättsorganisationen Human Right Watch vill att kurdiska myndigheter i nordöstra Syrien utreder vad som hänt de omkring 8000 människor som försvunnit sedan de tagits till fånga av terrorsekten IS. Samtidigt fortsätter striderna att rasa i andra delar av Syrien, något som lett till den största flyktingvågen sedan kriget startade.

Human Right Watch (HRW) uppmanar därför de kurdiska myndigheterna i området att skapa en instans för att samla in information och upprätta ett kontaktnät med familjer till människor som tillfångatagits av den islamistiska terrorsekten. Sammanlagt rör det sig om omkring 8000 personer som är spårlöst försvunna.

HRW vill också att de kurdiska myndigheterna tillsätter särskilda resurser för att skydda de massgravar som tros innehålla kropparna efter tusentals personer som avrättats av IS, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Samtidigt i de nordvästra delarna av Syrien, i provinsen Idlib, pågår den hittills största flyktingvågen sedan det blodiga kriget startade för snart tio år sedan. Bara den senaste veckan ska över 100 000 människor ha flytt området efter den pågående militäroffensiven från regeringsstyrkorna.

Sedan december befinner som omkring 700 000 människor på flykt inom provinsen, enligt FN. 80 procent av dessa rapporteras vara kvinnor och barn.

Situationen för civilbefolkningen i området beskrivs som en mardröm och många experter varnar nu för en fullständig humanitär katastrof.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga