Inrikes #12/2020

Polisanmälda museichefen: ”Vi har fått mycket kärlek”

Maria Modig, tf museichef, säger att den senaste veckan har varit omtumlande, men att den pekar på hur viktig utställningen är. Foto: Privat

I samband med en uppmärksammad utställning om nazism på Norrköpings Stadsmuseum har Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmält museichefen för bland annat ärekränkning. Darko Mamkovic, distriktsordförande för SD i Norrköping har även liknat museets arbete med en valkampanj.

Utställningen ”Medlöperi och Motstånd” som öppnade i slutet av januari har redan dragit stora rubriker till sig. Dagen efter att utställningen öppnade, på Förintelsens minnesdag, så hittade anställda på museet en koffert utanför ingången.

– Det var en sån där koffert som man sett att judarna hade med sig till förintelselägren. Den var öppen och inuti låg det ett gäng tvålar, ett par glasögon och ett antisemitiskt budskap, som inte var så trevligt, säger Maria Modig, tf museichef vid Norrköpings stadsmuseum.

Flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.
Flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping. Foto: Norrköpings kommun

Utställningen handlar om nazismen i Norrköping förr och nu och ska enligt museet berätta om de nazistiska rörelserna i Norrköping under 1930-talet och andra världskriget samt lyfta fram de som valde att göra motstånd. Utställningen belyser också frågor kring främlingsfientlighet i nutid.

I utställningen fanns en rad tidningsurklipp där ett innehöll en bild på sverigedemokratiska politiker.

Tidningsurklippet fick Sverigedemokraterna att se rött och ledde till att de polisanmälde museets ansvarige Maria Modig.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap, sade SD:s distriktsordförande Darko Mamkovic till SVT.

Maria Modig försvarar bilden och poängterar att den handlar om hur Sverigedemokraterna har jobbat med att få bort stämpeln som nazister.

– Faktum är att Sverigedemokraterna är ett parti som föddes ur den nazistiska rörelsen. Men det arvet har man jobbat med och det var det som artikeln handlade om. Den här artikeln tyckte man inte om utan polisanmälde mig, säger Maria Modig.

Enligt Modig så lade polisen ner ärendet direkt.

”Men att tro att vi skulle använda stadsmuseets utställning för att bedriva valkampanj, det är för mig mycket märkligt måste jag säga. Mycket märkligt. Ganska pinsamt nästan. Nej, något sånt händer inte.”
Olle Johansson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun

Efter uppståndelsen ville museet ha extra bevakning vilket gjorde att de tvingades hålla stängt under söndagen eftersom deras vaktbolag inte hade tid att ta in extrabevakning. De valde också att ta ner bilden på Sverigedemokraterna tills vidare.

– Vi sitter och diskuterar fram och tillbaka med våra jurister. Det är inte en helt enkelt fråga tycker jag. Jag vill varken säga bu eller bä, men jag skulle helst vilja se att vi inte begränsar vår yttrandefrihet utom att vi är fria. Men vi ska titta lite mer på frågan, säger Maria Modig.

Artikeln ur Folkbladet som ledde till Sverigedemokraternas polisanmälan.
Artikeln ur Folkbladet som ledde till Sverigedemokraternas polisanmälan. Faksimil Folkbladet

Sverigedemokraterna stannade inte där. Dagen efter gick Darko Mamkovic ut och sade i en intervju med Sveriges Radio att att den styrande kvartetten i Norrköping använder skattepengar för att driva valkampanj.

– Du som konstnär kan göra precis vad du vill, men kanske inte på skattemedel, säger Darko Mamkovic, till Sveriges Radio.

Norrköpings kommun styrs genom ett samarbete mellan Social­demokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Olle Johansson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun, kallar uttalandet ”helt befängt”.

– Att man kan vara konspiratoriskt lagd ibland, okej. Men att tro att vi skulle använda stadsmuseets utställning för att bedriva valkampanj, det är för mig mycket märkligt måste jag säga. Mycket märkligt. Ganska pinsamt nästan. Nej, något sånt händer inte, säger Olle Johansson.

Det här ger en bekräftelse att vi har fångat någonting som är otroligt viktigt att diskutera. Yttrandefriheten är ju otroligt viktig diskussion att ha i dag.
Maria Modig, tf museichef vid Norrköpings stadsmuseum

Han betonar att de är oerhört tydliga med att hålla armlängds avstånd till kommunens kulturinstitutioner.

– Jag vet inte hur han tänkte där.

Även Maria Modig menar att det är taget helt ur luften att museet skulle föra en partipolitisk agenda.

– Vi för inte något partis talan i något ämne. Då hade vi inte haft ett armlängds avstånd, säger hon.

Modig poängterar att inget politiskt parti har sagt att de skulle ha en utställning om nazism.

Trots att de på museet var beredda på en del uppståndelse kring utställningen så fick utställningen mer reaktioner än väntat.

– Nu ringer det jättemycket media och även internationell media. Vi får även väldigt mycket kärlek från Facebook och folk kommer förbi och berättar hur modiga vi är och att vi ska stå på oss. Det reaktionerna är väldigt sköna att få, säger Maria Modig och fortsätter:

– Det här ger en bekräftelse att vi har fångat någonting som är otroligt viktigt att diskutera. Yttrandefriheten är ju otroligt viktig diskussion att ha i dag. Den kanske är ännu viktigare i dag när vi inte bara har en verklighet att förhålla oss till utom två – även den på nätet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga