Skillnaden mellan en löntagares inkomst och för en grupp som LO kallar makteliten är större än någonsin tidigare, framkommer i en ny rapport från LO. 2018 hade den ekonomiska eliten i Sverige 61 gånger högre inkomst än en industriarbetare och över 80 gånger mer än en lokalvårdare.
I rapporten ”Makteliten – i en egen bubbla” har LO jämfört inkomstskillnaden mellan en industriarbetare och vad de kallar makteliten. Makteliten består enligt deras definition av knappt 200 personer med höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga samhällsområden. I rapporten framkommer att inkomstskillnaderna stadigt har växt sedan 1980 då skillnaden låg på 910 procent, till maktelitens fördel, till att 2018 då gruppen tjänade 6 100 procent mer.
– De ökande inkomsterna för näringslivstopparna är del av en större och mycket oroande samhällstrend med ökande ekonomisk ojämlikhet. Sverige är det land i OECD där inkomstskillnaderna ökat snabbast de senaste decennierna, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, i ett pressmeddelande.
Den genomsnittliga årsinkomsten för de 50 topp-vd:arna i undersökningen var 22,82 miljoner kronor jämfört med en industriarbetarlönen som låg på 375 333 kronor. Åsinkomsten för en person i makteliten är därmed högre än vad många industriarbetare tjänar under hela sina liv.
Genomsnittliga årslönen för en undersköterska i är 310 000 kronor och en lokalvårdare 285 000 kronor, enligt Kommunal.