Utrikes #9/2020

H&M utreds – samlat information om anställdas relationer

Modeföretaget H&M utreds för att ha samlat personlig information gällande anställda i Tyskland och Österrike. Foto: Håkon Mosvold/ TT

Klädföretaget H&M misstänks ha samlat in känslig information om deras anställda och därmed brutit mot EU:s dataskyddsförordning, GDPR. Företaget ska enligt uppgifter samlat information om bland annat sjukdomar och andra personliga detaljer om anställda på kundcentret i Tyskland och Österrike.

H&M gick under lördagen ut med att överträdelsen av GDPR som upptäckts vid dess tyska avdelning var oacceptabel, och att de ska samarbeta med den lokala tillsynsmyndigheten för dataskydd som i sin tur utreder händelsen, rapporterar The New York Times.

”Lokalavdelningen har vidtagit en rad åtgärder och är i nära dialog med alla kollegor”, sade en talesperson vid H&M i ett uttalande.

Det var den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung som först rapporterade om att en utredning startats mot modejätten i Tyskland. Enligt tidningen så ska informationen som samlats in bland annat handlat om ifall personalen haft funderingar på att skilja sig eller andra relationsbekymmer. Det ska även ha handlat om personalens eventuella sjukdomar.

Informationen ska ha kommit från samtal mellan anställda eller mellan anställda och chefer – men också från samtal utanför arbetsplatsen och under bland annat rökpauser, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung. Det hela uppdagades då en anställd av misstag hittade en mapp innehållande den känsliga informationen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984