Inrikes #8/2020

Nazist döms till fängelse efter hotfulla mejl

NMR demonstrerar

Efter otaliga mejl och brev med hat och hot mot tre profilerade kvinnliga debattörer döms nu den 54-åriga nazisten Anders Jonsson till fängelse i sex månader för ofredande och flera fall av hets mot folkgrupp.

Mellan 2018 och 2019 skickade Anders Jonsson, aktivist i den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, hundratals sms och brev till Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg, tidningen Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein och Uppsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg. Innehållet var ofta hotfullt och föreställde ofta grovt rasistiska och antisemitiska bilder.

I förra veckan avslutades den uppmärksammade rättegången mot mannen, som själv inte närvarade. I måndags kom domen där Solna tingsrätt dömer Anders Jonsson till fängelse i sex månader.

Enligt tingsrätten har han genom hoten försökt att tysta de tre kvinnorna, som ofta förekommer i debatten om asyl och mänskliga rättigheter.

Anders Jonsson har hela tiden nekat till brott. Innan han blev engagerad i NMR var han ersättare för Sverigedemokraterna i Sundbybergs kommunfullmäktige. Han uteslöts dock ur partiet 2015. 54-åringen är redan tidigare straffad för hets mot folkgrupp. Något som vägdes in i tingsrättens dom.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga