Inrikes #8/2020

Arbetade utan lön i flera månader – bygge under blockad

Bismarck Velasquez tvingades lämna sitt hem efter han inte fått lön. Foto: Troy Enekvist

Efter att inte ha fått någon lön tvingades Bismarck Velasquez tillsammans med sin fru och treårige son lämna sitt hem, då de inte hade råd att bo kvar. Han är en av flera byggarbetare som inte fått lön på flera månader efter att ha arbetat för företaget Mega Group AB. – Vi har under de senaste fyra månaderna flyttat runt mellan olika soffor hos bekanta, säger han.

Bismarck Velasquez kollar tomt ner i bordet. Ögonen är röda och han kämpar för att hålla tillbaka tårarna, då han berättar om sin familj. Han berättar hur de åker runt mellan bekanta för att sova på olika soffor efter att de tvingats att lämna sin lägenhet.

– Vi har fått mat av kyrkan. Min fru är hemma med min son då vi inte har råd att betala för dagis. Hon kan ju därför inte heller söka jobb, säger han.

Bismarck Velasquez är en av flera anställda hos byggföretaget Mega Group AB som inte fått betalt på månader. Sedan han anställts har företaget och en, av företaget anställd, konsultfirma hela tiden skyllt på varandra och därför har inga löner kunnat betalas ut.

Foto: Troy Enekvist
Foto: Troy Enekvist

Kabi Icho, vid Mega Group, menar att de har varit anställda av en konsult som i sin tur har var anlitad av Mega Group – medan konsulten menar att de inte varit anställda på hans företag och att även han ska ha blivit lurad på pengar. 

Mega Group är i sin tur anlitade av företaget FLQ Bygg Konsult för att utföra flera byggarbeten – ett företag som inte velat svara på Arbetarens frågor om varför ingen lön betalats ut till deras anställda, trots att lagen om entrepenörsansvar säger att huvudentreprenören har ansvar för att arbetare för underleverantörer ska få lön.

– Kabi sa att vi skulle skicka in de timmar vi jobbat till Joszef (konsulten red. anm.) för att få lön. Medan han sa att det var Kabi som hade hand om lönen, så det stannade där och de skyllde alltid på varandra. Ibland kunde Kabi betala ut lite kontanter i handen, men det var som han sa bara i väntan på att de skulle få lön, säger Bismarck Velasquez.

Fackförbundet SAC Syndikalisterna som driver ärendet menar att det inte är något ovanligt att migranter utnyttjas.

– Det ligger i sakens natur, att skumma firmor långt ner i leverantörsleden exploaterar migranter. Vi vet att det händer. Och att de inte talar sanning och skyller på varandra är föga förvånande, säger Emil Boss förhandlingssekreterare vid Stockholms LS på SAC Syndikalisterna.

Dangelo Cellis har också arbetat åt Mega Group vid flera av deras byggen, både enligt ett kontrakt, tidsrapporter och bilder från arbetsplatsen. Enligt honom själv har han varit anställd av företaget sedan juni, vilket företaget dementerar. Innan han arbetade för Mega Group i Stockholm jobbade han som snickare i Lund och blev då tipsad av en kompis att söka jobb hos Mega Group då han ville komma närmare familjen som bodde i Stockholm.

– Jag ringde dem och de sa att det fanns jobb och att de skulle fixa kontrakt när jag kom upp, säger Dangelo Cellis.

Foto: Troy Enekvist
Foto: Troy Enekvist

Han åkta upp direkt och började jobba i juni 2019, men först i september fick han kontrakt. Då fick han även reda på att de månader han hittills arbetat där bara var en provanställning. Och någon lön för arbetet fick han inte.

– I augusti sa de att jag kunde få halva min lön om jag fortsatte jobba. De menar att de inte kunde betala mer då de inte hade fått betalt av sin klient, men att de behövde att jag jobbade kvar, säger Dangelo Cellis.

Men också det var pengar han aldrig fick. I efterhand har Mega Group hävdat att han inte varit anställd under sommaren och att den tidsrapportering han överlåtit till facket är förfalskad.

Under hela anställningen fick han, på samma sätt som Bismarck Velasquez ständiga löften om att lönen skulle komma. De fick då och då lite kontanter för att de skulle fortsätta jobba. Totalt handlar det om cirka 15 000 kronor under ett halvår.

Han fortsatte jobba för Mega Group fram till innan julafton, då slutade han gå till jobbet då han inte fått något betalt. Han berättar också att han aldrig blivit formellt uppsagd.

Det har varit helt fruktansvärt, dels att behöva stressa för att betala universitetet så att mina söner inte blir utkastade och dels att betala mina räkningar här så att vi inte blir utkastade från vårt hem.
Bismarck Velasquez, byggarbetare

Bismarck Velasquez, byggarbetare

Förutom sin familj i Sverige har Dangelo Cellis två vuxna barn som studerar till civilingenjörer i Chile, som är helt beroende av pengar från sin pappa.

– Det har varit helt fruktansvärt, dels att behöva stressa för att betala universitetet så att mina söner inte blir utkastade och dels att betala mina räkningar här så att vi inte blir utkastade från vårt hem, säger han.

För att ha råd att både betala sina söners utbildning och samtidigt betala boende för sin familj har han tagit extrajobb under helgerna. Han berättar att det rör sig om städjobb och olika ströjobb han fått via kontakter i kyrkan. Han tillägger att han arbetat mellan 07 på morgonen till 02 på natten under helgerna.

– När jag kom till Sverige för nästan fyra år sedan mådde jag jättebra. Men under senaste tiden har jag tappat flera av mina tänder då stressen gör att jag biter sönder dem när jag sover, säger han.

Foto: Troy Enekvist
Foto: Troy Enekvist

Enligt fackförbundet SAC är det speciella med det här fallet är att huvudentreprenörerna inte tar något ansvar när de får reda på att arbetare vid deras byggprojekt inte fått lön.

– Vi har aldrig varit med om att en huvudentreprenör sagt någonting annat än att de ska ta ansvar för detta. Men FLQ säger här att de struntar i lagen om huvudansvar, säger Emil Boss och fortsätter:

– Till oss sa de först att de inte känner till de här människorna, och att de ser det som ett försök till bedrägeri. När vi säger vi varit i kontakt med Mega Group som styrkt att personerna jobbat där men skyller på den enskilda näringsidkaren så säger FLQ att de har anlitat Mega Group.

FLQ svarar inte på Arbetarens samtal.

Foto: Troy Enekvist
Foto: Troy Enekvist

När Arbetaren ringer Kabi Icho, vid Mega Group hävdar han att alla ljuger.

– De ljuger. De har inte ens varit där och jobbat. Dangelo Cellis är uppsagd sedan länge och jobbade för Joszef, inte för oss. Vi var inte ens där i juni. Vi började jobba där i september.

Trots att facket fått in tidsrapportering från tiden han har jobbat under juni och juli – vilket rör sig om totalt 410 timmar under de två månaderna. Totalt menar SAC att det handlar om drygt 140 000 kronor före skatt till bara Dangelo Cellis.

Vid tidigare samtal med facket har Kabi Icho framfört en annan berättelse.

När Arbetaren kontaktar Jozsef Lajko hävdar han att han själv blivit lurad av Kabi Icho, och att han inte haft någon anställd på sin enskilda firma som fakturerat Mega Group. Fakturor som han själv hävdar Mega Group inte fullt har betalat vilket enligt honom lett till att hans företag satts i konkurs. 

Foto: Troy Enekvist
Foto: Troy Enekvist

Under onsdagen satte fackförbundet SAC Syndikalisterna bygget BRF Havsutsikten, där Mega Group utfört arbete med FLQ som huvudentreprenör, under blockad. De krävde då att Mega Group eller FLQ ska ta det ansvar som lagen om entreprenörsansvar kräver. Både Dangelo Cellis och Bismarck Velasquez var på plats då flygblad delades ut och plakat sattes upp för att informera att de som byggt husen inte fått betalt. 

– Jag var med och byggde de här husen, säger Dangelo Cellis och pekar på fyra stora trähus. 

En byggarbetare kom fram och frågade vad som pågick. När det gick upp för honom att det var en protest mot att arbetare inte fått lön gick han därifrån skakandes på huvudet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga