Inrikes #6/2020

Ny facksammanslagning ska utmana Unionen

Det nya facket riktar sig mot akademiska yrken däribland jurister, ekonomer, personalvetare, samhällsvetare och kommunikatörer. Foto: Jessica Segerberg/TT

Sedan årskiftet har Saco ett nytt storfack. Juristfacket Jusek och Civilekonomerna har nu blivit Akavia. Nu ska förbundet värva oorganiserade, men även norpa medlemmar från Unionen.

Genom sammanslagningen mellan juristfacket Jusek och Civilekonomerna seglar det ny förbundet Akavia upp som näst störst inom centralorganisationen Saco. Det nya facket riktar sig mot akademiska yrken däribland jurister, ekonomer, personalvetare, samhällsvetare och kommunikatörer. Det innebär att det idag 130 000 medlemmar starka förbundets område gränsar till andra facks, däribland TCO-förbunden Unionen.

Unionen har gjort ett jättebra jobb bland tjänstemän och ungdomar, men jag tror att det blir naturligt för akademiker att gå över till oss.
Lee Wermelin, Akavias ordförande

I en intervju med tidningen Arbetet säger Akavias ordförande, Lee Wermelin, att förbundet kommer försöka bjuda över anställda som nu är medlemmar i Unionen.

– Ja, jag tycker att akademiker hör hemma hos oss. Unionen har gjort ett jättebra jobb bland tjänstemän och ungdomar, men jag tror att det blir naturligt för akademiker att gå över till oss. Framför allt vill vi organisera dem som i dag inte är med i facket alls. Den svenska modellen kräver hög organisationsgrad, säger hon till Arbetet.

Till Unionens egen tidning Kollega uttalade sig Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård, att de inte kände sig hotade.

– Vi organiserar på helt olika idéer. Vi anser att alla på en arbetsplats ska tillhöra samma fackförbund och gör ingen skillnad beroende på vilken utbildning du har. Akavias idé är att man måste ha rätt utbildning för att kunna vara organiserad hos dem. På de arbetsplatser där Jusek och Civilekonomerna finns i dag är det samma förhållanden, sade han till tidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.