Utrikes #6/2020

HRW: Kina motarbetar mänskliga rättigheter

Demonstranter i distriktet Sham Shui Po i Hongkong bildade en mänsklig kedja den 23 augusti förra året. De ropade slagord och framförde krav på mer demokrati och fria val. Foto: Laurel Chor/IPS

Kina motarbetar mänskliga rättigheter både inom landet och utomlands. Det uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch i sin nya årsrapport, där fokus ligger på Kina. Vid lanseringen av rapporten kritiserades även FN.

HRW:s chef Kenneth Roth kritiserade Kina hårt i samband med lanseringen av den nya rapporten. Enligt honom utnyttjar Kina sitt diplomatiska inflytande för att tysta globala institutioner.

Kenneth Roth skulle enligt planerna presentera årsrapporten i Hongkong, men där släpptes han inte in. HRW-chefen kritiserade även FN:s generalsekreterare för att Kina inte ställts till svars för dess kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Den kinesiska regeringen har vid FN:s högkvarter prioriterat att undvika att diskutera deras uppträdande i Xinjiang. FN:s generalsekreterare António Guterres har inte velat kräva offentligt att Kina upphör med massinterneringen av muslimer, sade Kenneth Roth.

FN-chefens talesperson Stéphane Dujarric sade på onsdagen i samband med en pressträff att generalsekreteraren uttalat sig om denna fråga vid flera tillfällen, samt diskuterat ett antal frågor med kinesiska företrädare.

Han underströk samtidigt att António Guterres står bakom principen att mänskliga rättigheter måste skyddas i ”kampen mot terrorism”, samt vikten av att alla folkgrupper ska respekteras fullt ut.

Stéphane Dujarric ville dock inte uttala sig om kritiken från Kenneth Roth om att Kina fortsatt att undvika att diskutera landets agerande i provinsen Xinjiang.

I september släppte HRW en rapport om den kinesiska regimens förföljelse av den muslimska uigur-minoriteten i Xinjiang genom massgripanden, tortyr och andra övergrepp.

Kenneth Roth sade även att ett av de skälen till att FN:s säkerhetsråd inte har kunnat agera mot Myanmar är på grund av påtryckningar från Kina.

Det är en kritik som tidigare även kommit från andra experter.

Säkerhetsrådet har konsekvent underlåtit att vidta åtgärder på grund av Kina.
Akila, Radhakrishnan, ordförande för Global Justice Center

I november, i samband med att Gambia lämnade in en anklagelse mot Myanmar till Internationella domstolen i Haag för de grova övergrepp som begåtts mot rohingyer, sade Akila Radhakrishnan, som är ordförande för organisationen Global Justice Center:

– Säkerhetsrådet har konsekvent underlåtit att vidta åtgärder på grund av Kina.

Med tanke på HRW:s kritik mot att Kina utsätter andra länder för hot, är frågan hur Kinas relationer gentemot Gambia, som stärkts på senare år, kommer att förändras efter att landet lämnade in sin anklagelse mot Myanmar.

Kenneth Roth säger att han inte känner till om Gambia utsatts för några påtryckningar från Kina på grund av landets agerande, men tillägger samtidigt att det är ”förskräckligt” att försvaret av Myanmar leds av den tidigare fredsprisvinnaren Aung San Suu Kyi.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.