Inrikes #6/2020

Göteborg tvingas böta efter tröjförbud

Göteborgs stad måste betala skadestånd efter sitt förbud för personal att bära Förskoleupprorets t-shirtar på jobbet. Foto: Fredrik Persson/TT

Göteborgs stad tvingas att betala skadestånd efter det kritiserade förbudet för anställda att böra Förskoleupprorets orange tröjor. Detta efter förhandlingar med facket som drivit ärendet till Arbetsdomstolen.

FAKTA FÖRSKOLEUPPRORET

Förskoleupproret startade hösten 2013 och består av pedagoger och andra anställda inom förskolan. Tillsammans kämpar de för bättre förutsättningar för så väl anställda som barn inom förskolan. De vill bland annat ha mindre barngrupper och högre personaltäthet. Gruppen består idag och fler än 26 000 medlemmar.

Arbetaren har tidigare rapporterat om det kritiserade förbudet i Göteborg. Anställd personal inom kommunen fick på våren 2018 reda på att de inte tilläts bära nätverket Förskoleupprorets orange tröjor på arbetstid. Något som ledde till hård kritik, från bland annat Lärarförbundet.

Facket valde att anmäla kommunen till Arbetsdomstolen men innan fallet togs upp enades parterna förra veckan och Göteborgs stad kommer nu att betala ett skadestånd på 40 000 kronor.

Dessutom har en överenskommelse fattats där parterna kommit fram till att kommunen i fortsättningen måste förhandla med facket i frågor som rör personalpolitik.

– Det här betyder mycket för framtida förhandlingar och beslut, att arbetsgivaren måste ha med oss innan man fattar beslut som är så kraftfulla. Det är ett milsteg och det kommer att gynna andra yrkesgrupper, inte bara våra medlemmar, säger Andrea Meiling som är ordförande i Lärarförbundet Göteborg till Lärarnas tidning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp