Inrikes #6/2020

Fem miljarder till vård och skola

Januaripartierna skjuter till fem miljarder till välfärden. Foto: Jonas Ekströmer/ TT, Stina Stjernkvist/ TT, Janerik Henriksson/ TT, Johan Nilsson/ TT

Fem miljarder mer till välfärden. Det lovade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i en gemensam debattartikel under måndagen. Pengarna är tänkta att gå till bland annat vård och skola.

Trycket från både vänster och höger har varit stort på partierna bakom det så kallade januariavtalet. Mer pengar till välfärden har krävts av både Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna som tillsammans hotat fälla regeringen om inte större resurser tillsätts.

Under måndagen presenterade därför regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna en extra satsning på fem miljarder kronor under nuvarande år.

Tillsammans vill de bland annat stärka kommunsektorn och trygga medborgarnas tillgång till en bra vård, skola och omsorg skriver partierna i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Under en pressträff på måndagsförmiddagen förklarade partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner att 3,5 miljarder ska gå till landets kommuner och 1,5 miljarder till regionerna.

– Vi ger nu kommuner tidigt besked om medel som kommer att komma i år. Kommuner som planerar neddragningar och varsel kan ställa in det, sade finansminister Magdalena Andersson under den välbevakade presskonferensen.

”…det räcker inte för att klara välfärden. Mer pengar krävs.”
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

Vänsterpartiet gick strax efter att nyheten om de fem extramiljarderna ut med att pengarna inte räcker. I stället kräver de mer och hotar nu att fortsätta förhandlingarna med kristdemokraterna och Moderaterna .

”I tisdags krävde Vänsterpartiet minst tio extra miljarder till kommuner och regioner för att klara välfärden. I dag skjuter januaripartierna till fem nya miljarder. Det innebär mindre nedskärningar än planerat, men det räcker inte för att klara välfärden. Mer pengar krävs”, skriver vänsterledaren Jonas Sjöstedt på twitter. Sveriges kommuner och regioner har beräknat att det saknas 30 miljarder fram till år 2022 för att bara behålla samma bemanning i välfärden som idag.

Vid sidan av de fem miljarderna tillsätts dessutom 750 miljoner kronor för att minska brottsligheten i landet. Detta genom att bland annat ge mer pengar till domstolsväsendet för att minska handläggningstiderna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.