Inrikes #5/2020

Nazist sparkade kvinna i magen – döms för misshandel

En nazist har dömts efter att han sparkat en kvinna i magen i samband med NMR:s valrörelse i Ludvika sommaren 2018. Arkivbild, NMR-demonstration i Kungälv under första maj 2019. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En 29-årig man från den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen döms nu för misshandel. Det efter att han sparkat en kvinna i magen i samband med organisationens valrörelse i Ludvika sommaren 2018.

Inför valet 2018 storsatsade den nu mer splittrade nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen för att komma in i så väl riksdagen som kommunfullmäktige. Organisationens valkampanj fick stor uppmärksamhet, inte minst i Ludvika, där de sedan tidigare satt i kommunfullmäktige efter att ha kuppat sig in på ett mandat från Sverigedemokraterna.

På flera håll där nazisterna höll möten utbröt tumult. Polisen fick hård kritik från många håll för att de gav nazisterna tillstånd att bedriva sin valkampanj under hela sommaren i Ludvika kommun. Flera personer har vittnat om att de inte ville gå ner på torget då det kändes som att nazisterna ockuperat stora delar av staden.

I augusti en dryg månad innan valet attackerades en kvinna i centrala Ludvika sedan hon passerat NMR:s tält. Den 29-årige mannen ska enligt Falu tingsrätt oprovocerat sparkat kvinnan i magen för att hon bar på en kamera.

Den dömde 29-åringen nekar till misshandel och har i förhör sagt att han enbart ville förstöra kameran, rapporterar tidningen Expo.

Mannen döms också till villkorlig dom för skadegörelse sedan han någon vecka senare ska ha sparkat undan en mc-hjälm för en man som protesterat mot nazisterna. 29-åringen är även tidigare dömd för bland annat misshandel och hets mot folkgrupp.

Mannen döms nu till 80 dagsböter på 50 kronor.

Valet 2018 blev ett fiasko för NMR. Trots den intensiva kampanjen och det ofta höga tonläget misslyckades nazisterna kapitalt. I Ludvika fick de sammanlagt 215 röster och inte heller i de två andra kommunerna där de storsatsade, Kungälv och Boden, lyckades de få några mandat. I valet till riksdagen fick de sammanlagt 0,03 procent. Färre antal röster än Djurens parti och Kristna Värdeparitet.

Misslyckandet ledde så småningom till att en lång rad tongivande aktivister bröt sig ur organisationen och istället bildade ytterligare en sekt, Nordisk styrka, något Arbetaren rapporterat om flera gånger.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga