Film #2/2020

En klassiker för vår tid

Filmåret 2020 inleds med något av det starkaste i genren ”socialrealistisk thriller”. Les Miserables en film med stark förankring både i dagens svåra samhällsfrågor och i historien. Foto Edge entertainment

1842 satt den franske författaren Victor Hugo pennan till papperet, i Montfermeil utanför Paris, och började skriva sin historiska roman Les Misérables, som skildrar samhälle och politik i det tidiga 1800-talets Frankrike. Det tog 20 år innan den var färdig för utgivning, den väckte omedelbar sensation och har tryckts i nya upplagor sedan dess, låt […]

1842 satt den franske författaren Victor Hugo pennan till papperet, i Montfermeil utanför Paris, och började skriva sin historiska roman Les Misérables, som skildrar samhälle och politik i det tidiga 1800-talets Frankrike. Det tog 20 år innan den var färdig för utgivning, den väckte omedelbar sensation och har tryckts i nya upplagor sedan dess, låt vara att fransmännen vårdar sina klassiker.

Här finns starkt sentiment, hjältar och riktigt fula skurkar, och sensmoral som får hjärtat att svälla.

Les Misérables rör sig kring frågor om man kan förändra sitt liv från att vara en brottsling på samhällets botten, eller om man är dömd att för evigt vara en fördömd. Flera teateruppsättningar och framgångsrika musikaler med filmatiseringar av dem har gjorts – det myllrande folklivet med synliga klasskillnader mellan trasig underklass, soldater, poliser och borgare lockar till snygga scener med stora körer. Här finns starkt sentiment, hjältar och riktigt fula skurkar, och sensmoral som får hjärtat att svälla.

[FILM] Les Miserables
Regi: Ladj Ly

Laj Lys film Les Misérables utspelar sig i dagens Montfereil, ett ”särskilt utsatt” område halvannan mil utanför Paris med 22 000 invånare och hög polisbevakning. Filmen har släktskap med Hugos roman med sina frågor om klass och individer i ett hårt samhälle som av många upplevs som ödesbestämt för respektive grupper, och zoomar liksom den in på några enskilda karaktärer som drömmer om integritet och framtid.

Hit kommer den idealistiske, polisen Stéphane Ruíz efter en skilsmässa. Kollegerna Chris och Gwada försöker banka in cynismen i den i deras ögon naive nybörjaren redan under den första dagens runda. De presenterar honom för den lokale ”borgmästaren” som styr området och bestämmer acceptabel nivå på våld och kriminalitet.

Här finns en islamistisk gruppering som tränar unga pojkar inför religionskrig, här finns barn som leker i soporna och går de vuxna knarklangarnas ärenden, och en bar där allt finns att köpa, från vapen och knark till information. Poliserna känner till det mesta men låter invånarna uppehålla en skör hierarki, baserad på våld, under övervakning.

En pojke stjäl en lejonunge från en lokal cirkus som drivs av ett gäng tuffa romer, genast börjar en livsfarlig jakt som drar in områdets olika grupperingar i konflikten.

Les Misérables börjar som en guidtur men innan man vet ordet av skapar det accelererande händelseförloppet en spänning som lämnar lojaliteter och intellektuell tolkning därhän.

En annan pojke leker med en kameraförsedd drönare och råkar filma ett polisövergrepp. Både polisen och områdets kriminella ser faror respektive möjligheter i att materialet kommer till allmänhetens kännedom och genast börjar jakten på filmen.

Les Misérables börjar som en guidtur men innan man vet ordet av skapar det accelererande händelseförloppet en spänning som lämnar lojaliteter och intellektuell tolkning därhän.

Filmåret 2020 inleds med något av det starkaste i genren ”socialrealistisk thriller”, och är en film med stark förankring både i dagens svåra samhällsfrågor och i historiens.

Stig Dagerman skrev: ”I själva verket är det utpressning att analysera den hungriges politiska inställning utan att samtidigt analysera hungern”.

Jag skulle vilja säga att det är något i den stilen som Ladj Ly lyckas med. Rakt ned i magen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga