Utrikes #2/2020

480 miljoner djur döda i bränderna

Upp till 480 miljoner djur kan ha dött, bara i delstaten New South Wales, till följd av bränderna i Australien. Foto: Australia out/ AP/ TT

De omfattande bränderna i Australien fortsätter att rasa. Nu kommer alarmerande rapporter om att så många som 480 miljoner djur kan ha dött – bara i delstaten New South Wales. Och i slutet av veckan väntas ännu högre temperaturer, något som riskerar att ytterligare förvärra det redan ytterst allvarliga läget.

I den värst drabbade delstaten New South Wales kan så många som 480 miljoner djur dött till följd av bränderna som beskrivs de värsta i Australiens historia. Det menar professorn Chris Dickman vid Sydneys universitet.

Den oroväckande höga siffran inkluderar dock enbart däggdjur, fåglar och reptiler och alltså inte insekter. Något som gör att antalet döda djur troligen är betydligt fler än så.

Vissa av djuren har dött i lågorna men många har också omkommit av följderna, där brist på föda är en av anledningarna.

Bränderna fortsatte under helgen att rasa och i slutet av veckan väntas återigen temperaturer på över 40 grader, vilket ökar risken för spridning samt att nya bränder startar.

Hundratals bostäder har förstörts och minst 25 personer har hittills omkommit. En markyta nästan lika stor som Österrike har också förstörts i lågorna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt fortsätter kritiken mot premiärminister Scott Morrison för att han inte tagit den pågående klimatkrisen på allvar. Detta trots att ledande experter på ämnet länge menat att klimatförändringarna förvärrat landets naturkatastrofer de senaste åren.

Australien är sedan länge en av världens största kolexportörer. Kolet står idag för omkring 40 procent av världens alla utsläpp av koldioxid.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga