Inrikes #1/2020

Oxelösunds Hamn och två chefer åtalas efter dödsolycka

Enligt åklagaren har det funnits påtagliga brister i arbetsmiljön. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I mars 2018 omkom en 20-årig man på ett kolfartyg i Oxelösunds Hamn, då han drabbades av syrebrist i ett inkapslat utrymme. I samband med dödsolyckan utsattes också flera andra personer för livsfara. Nu åtalas två chefer och hamnbolaget för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Det var för snart två år sedan som en 20-årig hamnarbetare tappade medvetandet i ett syrefattigt utrymme ombord på ett kolfartyg i Oxelösunds Hamn. Mannen, som var timvikarie och saknade utbildning för uppdraget, avled senare av de hjärnskador som syrebristen orsakat. Också uppdragsledaren saknade utbildning om säkerhetsriskerna. Han fick själv syrebrist när han gick ned för att hjälpa hamnarbetaren. I samband med fortsatta räddningsförsök utsattes ytterligare två personer för livsfara.

– Jag bedömer brotten vållande till annans död och vållande till kroppsskada som grova eftersom de ansvariga cheferna tagit en medveten, allvarlig risk, säger åklagare Jan-Olov Andersson till SVT Nyheter.

Arbetaren har tidigare skrivit om säkerhetsbristerna i Oxelösunds Hamn. Efter dödsolyckan genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion som resulterade i en omfattande kritik av arbetsmiljön.

Åklagaren yrkar också på att hamnbolaget ska betala en företagsbot på fem miljoner kronor. Cheferna nekar till brott.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984