Utrikes #97/2019

Ny lag diskriminerar Indiens muslimer

Demonstranter i Indien bränner däck som en protest mot den nya lag som gör det svårare för muslimer att bli medborgare. Foto: Anupam Nath/ TT

En ny lag gör det möjligt för fler migranter att bli indiska medborgare. Så länge de inte är muslimer. Det kontroversiella och hårt kritiserade beslutet fattades av den hindunationalistiska regeringen i veckan.

Diskrimineringen mot muslimer fortsätter i Indien. I veckan klubbade parlamentet igenom en lag som erbjuder migranter från det väldiga landets grannländer att bli indiska medborgare, så länge de inte är muslimer.

Lagen har kritiserats av människorättsorganisationer världen över och rört upp starka känslor i framför allt nordöstra Indien där många muslimer lever i dag. Lagen är framtagen av den hindunationalistiska och allt mer auktoritära presidenten Narendra Modi.

Regeringen har också sagt att de, förutom lagen, kommer att upprätta ett omfattande register där muslimer tvingas bevisa att de är indiska medborgare vilket riskerar att göra många människor statslösa.

Flera protester har ägt rum i landet och många menar att den nya lagen tagits fram enbart för att diskriminera den redan hårt utsatta muslimska gruppen i landet.

I samband med protesterna i de nordöstra delarna av landet utbröt oroligheter då polis använda tårgas för att skingra de många demonstranterna, enligt tv-kanalen Al-Jazira.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga