Inrikes #94/2019

Stora missförhållanden på näthandelsjättens lager

Anställda och före detta anställda på Zalandos lager har vittnat om att kulturen på arbetsplatsen präglas av rädsla för att sägas upp, hård tidspress och sexuella trakasserier. Bilden är en genrebild, och inte tagen på Zalando. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hot, trakasserier och arbetsledare som filmar när de har sex med sina underordnade. Skandalerna på Zalandos lager utanför Stockholm avlöser varandra.

Det var tidningen Aftonbladet som i flera uppmärksammade artiklar kunde avslöja missförhållandena på näthandelsjätten Zalandos lager i Brunna strax utanför Stockholm.

Folk vågar inte säga ifrån eftersom de är rädda att bli av med jobbet.
Arbetare på Zalando, som vill vara anonym

Bland annat vittnar flera före detta anställda om sexuella trakasserier. I ett av fallen har en arbetsledare på lagret, där det jobbar omkring 400 personer, filmat när han haft sex med en annan anställd och sedan visat filmerna för sina kollegor.

– Folk vågar inte säga ifrån eftersom de är rädda att bli av med jobbet, säger en anställd som vill vara anonym till Aftonbladet.

Anställda har berättat för tidningen att kulturen på arbetsplatsen präglas av rädsla för att sägas upp. Om hård tidspress och om hot från chefer.

I ett uttalande från Zalando, där svenska Kinnevik är den största ägaren, skriver företaget att de ”fördömer alla sorts trakasserier och arr de är oerhört viktigt att arbetsvillkoren i verksamheten är goda”

Bolaget, med bas i Berlin, har också sagt att de kommer att skicka representanter till lagret i Brumma för att reda ut vad som hänt.

Enligt fackförbundet Transport, som flera gånger varit på lagret, har det länge saknats ett skyddsombud på arbetsplatsen.

Flera av de som jobbar på lagret är anställda via bemanningsföretag och många av dem är dessutom unga, skriver tidningen Transportarbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984