Prisad bok om sydafrikanskt vin

Bok
Emil Boss
Foto: Axel Green
[BOK] Sydafrikanskt vin – en annorlunda vinbok
Text: Emil Boss
Federativs förlag, 2019

Poeten, förhandlaren och vinkännaren Emil Boss har fått pris för sin bok Sydafrikanskt vin – en annorlunda vinbok, av Måltidsakademien i kategorin Specialpris – Årets reportage. Måltidsakademiens motivering lyder:Sannerligen en annorlunda vinbok som ställer obekväma frågor om priserna vi betalar för vin från länder med mängder av arbetskraft och hisnande låga löner. Exemplet Sydafrika illustrerar utmaningarna mot idén om Fairtrade, men också insikter och förståelse.

Inte bara Emil Boss och Federativs förlag med förlagsredaktör Ivar Andersen med flera har anledning att fira, också de vinarbetare i Sydafrika som han uppmärksammar och ger röst har genom boken, och nu priset, blivit allt mer synliga som självklara aktörer bakom vinet vi köper så bekvämt på våra svenska Systembolag.

Sydafrikanskt vin landade som en fet soffbok i maj – men visst är den lite annorlunda bakom sina snygga bilder och formgivning. Här tas en rad aspekter på vintillverkningen upp, alltifrån arbetsförhållande, rasism, genusfrågor, ekologin, historia, geografi och klimat kring tillverkning och transport, till svenska kopplingar och hur solidariska aktioner kan se ut.

Samt, förstås, motståndet mot försöken att berätta verkligheten bakom vinarbetarnas villkor. I Sydafrika gäller svartlistning och våld, i Sverige ”överenskommelser” och mörkande av verkliga förhållanden i produktionsledet. Här finns också berättelsen om hur Systembolagsarbetarna organiserade sig på lager och i butiker.

Foto: Jonas Gratzer

Samtidigt är detta inte en bok som vill avskräcka ifrån eller bojkotta viner från Sydafrika. I förordet skriver Kjell Eriksson, författare, världsresenär och mångårig engagerad i Lantarbetareförbundet, att han blir inspirerad, och fick lusten att åka dit, åka runt och prova viner.

Boss bok har hittat en lyckad formel – att utgå från en vara och diskutera olika aspekter kring den. Grattis till ett väl värt pris.