Utrikes #94/2019

Finlands statsminister avgår efter posthärvan

På tisdagen godkände Finlands president den socialdemokritiska statsministern Antti Rinnes och koalitionsregeringens avskedsansökan. Detta efter att ett av de fem regeringspartierna, Centern, uttalat sitt misstroende. Foto: Sören Andersson, Joakim Ståhl/TT Montage: Arbetaren

Finska statsägda postens avtalshopping stoppades, men regeringen tog stryk i processen. På tisdagen avgick Finlands statsminister, efter misstroende från koalitionspartnern Centern och anklagelser om att ha ljugit för riksdagen. 

Visste regeringen om och hade den i själva verket godkänt statsägda postbolagets planer på avtalsshopping? Oppositionen köpte inte regeringens svar och ministern för ägarstyrning var först att ”kastas under bussen”. Men på tisdagen gjorde statsminister Antti Rinne henne sällskap och avgick. Därmed drogs även resten av regeringen med i fallet.

– I dag diskuterade vi misstroendet och när jag fick svaret var jag tvungen att fundera på vad det betyder för regeringens arbete och dra mina egna slutsatser, sade Antti Rinne på en presskonferens på tisdagen.

Vi lämnade egentligen samma budskap som vi gjort sedan i söndags, att vi inte är nöjda med de utredningar vi fått om posthärvan.
Katri Kulmuni, partiordförande för Centern

På tisdagen godkände Finlands president den socialdemokritiska statsministern Antti Rinnes och koalitionsregeringens avskedsansökan. Detta efter att ett av de fem regeringspartierna, Centern, uttalat sitt misstroende. Samtliga regeringspartier är dock överens om att regeringen bör återutses fast med en ny statsminister.

– Vi lämnade egentligen samma budskap som vi gjort sedan i söndags, att vi inte är nöjda med de utredningar vi fått om posthärvan, sade Kulmuni då hon lämnade mötet, säger Centerns partiordförande Katri Kulmuni till finska Hufvudstadsbladet.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur statsägda finska postbolaget Posti, genom avtalsshopping velat flytta 700 paketsorterare till ett dotterbolag och därmed drastiskt sänka deras lön. Det utlöste en storkonflikt på finlands arbetsmarknad som vanns av facket. Men allteftersom fler och fler fack och samhällsfunktioner drogs in i strejken letade sig konflikten även in i riksdagen.

Till en början var det ministern för ägarstyrning, socialdemokratern Sirpa Paatero, som fick stå till svars. Hon hävdade först att hon inte informerats om planerna och att hon var emot dem. Posti hävdade senare motsatsen och kunde dessutom peka ut vilket möte det behandlats på. Då backade ministern och hävdade att hon inte förstått vad det skulle innebära.

Ingen var särskilt nöjd med svaret och fredagen den 29 november meddelade statsminister Antti Rinne på en presskonferens att Sirpa Paatero ”begärt och har beviljats avsked”.

Oppositionen lät sig dock inte blidkas utan och ifrågasatte om statsministern själv, som på torsdagen inför riksdagen hävdade att Posti ”agerat mot ägarens vilja”, i själva verket hade ljugit för riksdagen.

– Statsministern bör avgå, sade borgerliga Samlingspartiets ledare Petteri Orpo till Hufvudstadsbladet på torsdagen och betonade de höga samhällskostnaderna som avtalsshoppingen lett till.

Regeringen kommer nu att fortsätta som ”expeditionsministär” och förvalta regeringsmakten till dess en ny regering utsetts.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984