Utrikes #94/2019

Åtal för journalistmord kan sända tydliga signaler

De senaste dagarna har tusentals människor deltagit i protester i huvudstaden Valletta med krav på att även premiärminister Joseph Muscat ska avgå. Och på söndagen kom beskedet att även han inom kort kommer att avgå. Foto: Rene Rossignaud

Mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia kan vara på väg mot en lösning – drygt två år efter att den grävande reportern mördades av en bilbomb. Pressfrihetsförsvarare hoppas samtidigt att fallet ska skicka en tydlig signal till korrumperade politiker i Europa om att de inte står över lagen.

Daphne Caruana Galizia var Maltas mest profilerade grävande journalist när hon mördades av en bilbomb utanför sin bostad i Bidnija i oktober 2017. Detta efter att hon avslöjat misstänkta fall av korruption bland högt uppsatta politiker med kopplingar till affärsmän.

Fram till nyligen hade få framsteg gjorts i arbetet för att få fast hennes mördare. Men under de senaste veckorna har flera gripanden skett, samtidigt som flera högt uppsatta politiker har avgått. Och på söndagen kom beskedet att även premiärminister Joseph Muscat kommer att avgå i början av nästa år med anledning av den skandalomsusade mordutredningen.

Om beställaren, mördaren och mellanhanden åtalas och om fallet skulle lösas så skulle det ha en enorm betydelse för pressfriheten på Malta.
Pauline Ades-Mevel, chef för Reportrars utan gränsers avdelning för EU och Balkan

Enligt uppgifter har en nyckelperson i utredningen börjat lämna ut information om vilka som var involverade i mordet, och många hoppas nu att den person som beställde mordet ska kunna åtalas och fällas.

– Saker händer nu snabbt på Malta, och vår förhoppning är att fallet snart ska vara löst, säger Pauline Ades-Mevel, chef för Reportrar utan gränsers avdelning för EU och Balkan.

– Om beställaren, mördaren och mellanhanden åtalas och om fallet skulle lösas så skulle det ha en enorm betydelse för pressfriheten på Malta, säger hon.

Med det skulle även sända ett viktigt budskap till andra länder i Europa, menar Pauline Ades-Mevel.

– Det skulle visa att journalister och organisationer som vi är som en sten i skon för människor som tror att de kan agera utan att straffas. De kan inte göra sig av med oss, säger hon.

Mordet på Daphne Caruana Galizia fick stor internationell uppmärksamhet inte bara för att det satte fokus på Maltas rättssäkerhet, utan också eftersom det inträffade i ett EU-land. Pressfrihetsorganisationer som Reportrar utan gränser, RSF, har på senare tid varnat för att Europa ”inte längre utgör en frizon” för granskande journalister, samtidigt som det på senare år har rapporterats om allt fler attacker mot reportrar i regionen och om en pågående försvagning av pressfriheten i flera länder.

Bara månader efter mordet på Malta sköts den slovakiska journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova till döds utanför deras hem i Velka Maca i Slovakien. Även han hade granskat misstänkt korruption bland högt uppsatta politiker och vid tiden för mordet undersökte Jan Kuciak kopplingar mellan den italienska maffian och slovakiska politiker.

Mordet på Jan Kuciak utlöste en våg av protester som tvingade den dåvarande premiärministern Robert Fico att avgå, och den efterföljande utredningen ledde fram till att en lokal affärsman nu har åtalats för att ha beordrat mordet på den undersökande reportern.

Några månader efter mordet på Daphne Caruana Galizia greps tre män som pekades ut som ansvariga för att ha placerat ut bilbomben. Men trots att två år har gått sedan dess har ingen av männen ställts inför rätta, och fram till nyligen hade inga fler gripanden gjorts.

Många har kritiserat att utredningen gått så långsamt, inte minst offrets anhöriga, samtidigt som det ställts frågor kring gripandena av de tre misstänka.

I oktober beslutade den maltesiska regeringen, efter påtryckningar från Europarådets parlamentariska församling, PACE, att genomföra en offentlig utredning av mordet.

I samband med att två år gått sedan mordet publicerade RSF en rapport där situationen för Maltas journalister beskrevs som ”svår”, där organisationen även uppmärksammade att landet sjunkit hela 30 placeringar på indexet över situationen för pressfriheten i världens länder sedan 2017.

– Det är mycket svårt att bedriva undersökande journalistik på Malta, de journalister som gör det arbetar under hård press och svåra förhållanden, säger Pauline Ades-Mevel.

Den senaste månaden har dock mycket hänt kring utredningen av mordet. En mäktig lokal affärsman har gripits som misstänkt för att ha beordrat mordet, samtidigt som chefen för premiärministerns kontor tvingats avgå, liksom två ministrar.

De senaste dagarna har tusentals människor deltagit i protester i huvudstaden Valletta med krav på att även premiärminister Joseph Muscat ska avgå. Och på söndagen kom beskedet att även han inom kort kommer att avgå.

Fram till nu har premiärministern, till skillnad från polis eller åklagare, återkommande kommenterat den pågående mordutredningen offentligt. Det har i sin tur lett till frågor om en politisk styrning av utredningen, vilket fick en rad internationella pressfrihetsorganisationer att nyligen gemensamt kräva att premiärministern inte blandar sig i utredningsarbetet.

Det finns hopp om att rättvisa äntligen ska kunna skipas för Daphne.
Nigel Mifsud, generalsekreterare för Institutet för maltesiska journalister

Den senaste utvecklingen har samtidigt fått en del lokala journalister att se lite mer positivt på framtiden.

– Det finns hopp om att rättvisa äntligen ska kunna skipas för Daphne, säger Nigel Mifsud, som är generalsekreterare för Institutet för maltesiska journalister.

Samtidigt står det nu klart att många har insett att de avslöjanden om korruption på högsta nivå som förts fram av journalister som Daphne Caruana Galizia var sanna. I ett uttalande som kom förra veckan slog Maltas handelskammare fast att omfattande ”kriminella aktiviteter” under fler års tid ”infiltrerat maktens korridorer”.

– Det Daphne avslöjade och skrev om har nu bevisats vara sant. Jag tror att allt detta kommer att leda till att journalisters trovärdighet och ställning kommer att stärkas. Det här kommer också att visa att människor inte kan agera med straffrihet, och att det kommer att finnas journalister som granskar dem, säger Nigel Mifsud.

Han menar att om den person som beordrade mordet åtalas och blir fälld så skulle det även ha betydelse för pressfriheten i andra länder.

– Jag hoppas att det skulle tjäna som ett positivt exempel. En del hävdade att mordet aldrig skulle bli löst, men att vi nu har kommit så här långt är betydelsefullt. Journalister i andra länder kan inspireras och inse att deras arbete är viktigt, och att deras granskningar kan leda till resultat, säger Nigel Mifsud.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984