Utrikes #92/2019

Slavliknande villkor inför sommar-OS i Tokyo 

De flesta som arbetar på byggena är migrantarbetare från andra asiatiska länder och saknar grundläggande fackliga rättigheter. Lönerna är låga och hittills har minst tre arbetare omkommit på grund av långa arbetsdagar. Foto: Jae C. Hong/TT

Långa arbetsdagar och knappt några rättigheter alls. Hittills har minst tre byggarbetare dött inför sommarens Olympiska spel i Tokyo. Nu kräver den fackliga organisationen Bygg- och Träarbetarinternationalen att olympiska kommittén agerar.

I ett öppet brev till internationella olympiska kommittén beskriver Bygg- och Träarbetarinternationalen de usla arbetsvillkoren för de många arbetare som jobbar med att färdigställa arenor och infrastruktur inför sommar OS i Tokyo nästa år.

Många är migrantarbetare från andra asiatiska länder och saknar de mest grundläggande fackliga rättigheterna. Lönerna är dessutom låga och hittills har minst tre arbetare omkommit på grund av långa arbetsdagar, skriver den fackliga organisationen i brevet.

Arbetsförhållandena beskrivs som slavliknande och det förekommer även uppgifter om att pass och mobiltelefoner beslagtagits, rapporterar Sveriges radio.

De olympiska sommarspelen i Tokyo arrangeras mellan den 24 juli och 9 augusti och då långt ifrån alla arenor ännu är färdigbyggda fruktar nu facket att brådskan inför invigningen kan komma att leda till ännu större problem för arbetarna på plats. Därför uppmanar man nu olympiska kommittén att agera.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga