Litteratur #92/2019

Sagovärd för barn i alla åldrar

Ulf Starks böcker för mindre barn kombinerar hans poetiska liv med barnlitteraturen som han utvecklade till ett mästerskap. Foto: Caroline Andersson

[BOK] Sagosamling Text: Ulf Stark Bonnier Carlsen När poeten, barnboksförfattaren och filmmanusförfattaren Ulf Stark avled 2017 försvann en av barnens stora röster. Hans förmåga att tilltala barn i alla åldrar med sin milda röst som berättade både allvar och skoj i tätt samarbete med de bästa av illustratörer var unikt, och älskat. Hans böcker finns […]

[BOK] Sagosamling
Text: Ulf Stark
Bonnier Carlsen

När poeten, barnboksförfattaren och filmmanusförfattaren Ulf Stark avled 2017 försvann en av barnens stora röster. Hans förmåga att tilltala barn i alla åldrar med sin milda röst som berättade både allvar och skoj i tätt samarbete med de bästa av illustratörer var unikt, och älskat. Hans böcker finns förstås kvar, och det är en njutning för både stora och små att trängas i soffa och säng med en av hans böcker.

Det är verk som vuxna i dag kan relatera till och som håller för senare generationers läslust.

Stark slog igenom på riktigt 1984 med den älskade filmatiseringen av ungdomsromanen Dårfinkar & dönickar, och följde upp efter några år med Min vän Percys magiska gymnastikskor (1991), Kan du vissla Johanna? (1992) och Min vän shejken i Stureby (1994). Det är verk som vuxna i dag kan relatera till och som håller för senare generationers läslust, men hans senare böcker för mindre barn kombinerar hans poetiska liv med barnlitteraturen som han utvecklade till ett mästerskap.

I Sagosamling ingår nio älskade bilderböcker med illustrationer av Linda Bondestam, Eva Eriksson, Lotta Geffenblad, Anna Höglund, Mati Lepp, Charlotte Ramel respektive Stina Wirsén, från Jaguaren (1987) till Elmer djurdoktorn (2018).

Det är en riktigt tung volym som man systematiskt kan läsa en saga per kväll ur, eller bläddra fram och tillbaka i, njuta av ett par verser här och där och skratta åt roliga eller lite vemodiga bilder som talar om längtan, sorg, tröst och kanske ett lyckligt slut. Starks värld är ett fantasilandskap där det kan dyka upp långa vindlande berättelser, som Min syster är en ängel, eller bara en vindlande och härlig dikt som Jaguaren.

Att som vuxen läsa för barn innebär ett viktigt möte och Starks böcker ger mötet den rätta gnistan långt bortom nyttigheterna. Sagosamling kan även för den vuxna återge lusten till läsningen och kommunikationen nu när den hotas på så många håll, och mörkret ligger så ledset och kallt över stora och små på vår jord.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga