Utrikes #91/2019

Omfattande strejker och protester i Colombia

Under torsdagen manade Colombias största fackföreningar till generalstrejk. Uppropet stöddes av pensionärer, studentorganisationer och andra grupper som ville visa missnöje med den sittande högerregeringen i landet. Foto: Ivan Valencia/TT

Över två miljoner människor deltog under torsdagen i de omfattande strejker och protester som utlysts i Colombia. Anledningen är låga löner och ett allt mer utbrett missnöje mot den sittande högerpresidenten Iván Duque.

Missnöjet sprider sig i Latinamerika. I allt fler länder väljer människor nu att gå ut på gatorna i enorma protester. Under torsdagen hade Colombias största fackföreningar manat till generalstrejk. Uppropet stöddes av pensionärer, studentorganisationer och andra grupper som ville visa missnöje med den sittande högerregeringen i landet.

Enligt den spanska tidningen El País slöt över två miljoner människor upp på fler än 1000 orter runt om i landet. I vissa städer, som exempelvis Bogotá, bröt oroligheter ut när bussar sattes i brand och polisen svarade med gripanden. På det stora hela gick dock demonstrationerna lugnt till.

Många politiska bedömare drar paralleller till Chile där människor fortsätter att demonstrera mot regeringen. I Colombia, precis som på många andra håll i Latinamerika, är de ekonomiska klyftorna gigantiska och nästan hälften av landets befolkning tjänar under minimilönen och ges därför ingen rätt till pension.

Protesterna handlade dock inte enbart om löner och pensioner. Många demonstrerade också mot den havererade fredsprocessen och de många mord på fackliga aktivister och urfolks-representanter som ägt rum i landet de senaste åren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga