Över två miljoner människor deltog under torsdagen i de omfattande strejker och protester som utlysts i Colombia. Anledningen är låga löner och ett allt mer utbrett missnöje mot den sittande högerpresidenten Iván Duque.
Missnöjet sprider sig i Latinamerika. I allt fler länder väljer människor nu att gå ut på gatorna i enorma protester. Under torsdagen hade Colombias största fackföreningar manat till generalstrejk. Uppropet stöddes av pensionärer, studentorganisationer och andra grupper som ville visa missnöje med den sittande högerregeringen i landet.
Enligt den spanska tidningen El País slöt över två miljoner människor upp på fler än 1000 orter runt om i landet. I vissa städer, som exempelvis Bogotá, bröt oroligheter ut när bussar sattes i brand och polisen svarade med gripanden. På det stora hela gick dock demonstrationerna lugnt till.
Många politiska bedömare drar paralleller till Chile där människor fortsätter att demonstrera mot regeringen. I Colombia, precis som på många andra håll i Latinamerika, är de ekonomiska klyftorna gigantiska och nästan hälften av landets befolkning tjänar under minimilönen och ges därför ingen rätt till pension.
Protesterna handlade dock inte enbart om löner och pensioner. Många demonstrerade också mot den havererade fredsprocessen och de många mord på fackliga aktivister och urfolks-representanter som ägt rum i landet de senaste åren.