Debatt #89/2019

”Vad är det för förakt du applicerar på Karl Marx teorier?”

”Hjälpen är inte okomplicerad men den blir heller inte mindre komplicerad genom att vägra en hjälpande hand till dem som behöver den som mest i det här samhället”, skriver Ottilia Thorsson. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svar direkt från Ottilia Thorsson på Robert Wetterstens debattreplik.

Robert Wettersten, hur kan du ännu en gång bekräfta ditt osympatiska uttalande med ett liknande argument? Du skriver öppet att det du kallar för ett ”importerat trasproletariat” ska sitta i det här landet på bar mark i vinterkylan utan att få tillgång till hjälp här. De ska skickas hem, fraktas som om de vore paket på posten.

Betydelsen av grundläggande marxistiska begrepp har en väldigt liten betydelse i sammanhanget – att vägra hjälpmedel till utsatta människor och aktivt arbeta med högerextrema medier är en helt annan sak.

Du använder din syn på Karl Marx för att täcka upp för dina värderingar om hur utsatta människor som kommer hit ska skickas tillbaka till sina hemländer. Hjälpen är inte okomplicerad men den blir heller inte mindre komplicerad genom att vägra en hjälpande hand till dem som behöver den som mest i det här samhället, det vill säga de som du ser som samhällets bottenskrap.

Du uttrycker att hjälpa någon i akut nöd är välgörenhet, men vilka i samhället är det som står för den typen av solidaritet när det gäller kampen för ett samhälle fritt från klassklyftor och utsatthet? Jo, vi kommunister – och det är den enda vägen att gå för att uppnå ett samhälle med det du kallar för solidaritet mellan jämlikar.

Vad är det för förakt du applicerar på Karl Marx teorier? Hur kan du använda din tolkning av Karl Marx för att bygga ett förtroende kring dina osolidariska argument? Ja, Robert Wettersten, jag menar fullkomligt allvar med att om du fortsätter i den här riktningen av att argumentera i sverigedemokratisk anda så kommer utvecklingen för oss kommunister snart att splittras mer än vad som redan håller på att hända.

Är man kommunist så bör man veta skillnaden mellan välgörenhet och solidaritet – att hjälpa människor i nöd är en kommunistisk handling och inte välgörenhet, det tillhör det socialistiska tankesättet. Hur kan du förneka detta? Det här är inte 1970-talet, det är 2019 och vi står inför många nya politiska utmaningar.

Ottilia Thorsson

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga