”Vad är det för förakt du applicerar på Karl Marx teorier?”

Svar direkt från Ottilia Thorsson på Robert Wetterstens debattreplik.

Debatt
”Hjälpen är inte okomplicerad men den blir heller inte mindre komplicerad genom att vägra en hjälpande hand till dem som behöver den som mest i det här samhället”, skriver Ottilia Thorsson.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Robert Wettersten, hur kan du ännu en gång bekräfta ditt osympatiska uttalande med ett liknande argument? Du skriver öppet att det du kallar för ett ”importerat trasproletariat” ska sitta i det här landet på bar mark i vinterkylan utan att få tillgång till hjälp här. De ska skickas hem, fraktas som om de vore paket på posten.

Betydelsen av grundläggande marxistiska begrepp har en väldigt liten betydelse i sammanhanget – att vägra hjälpmedel till utsatta människor och aktivt arbeta med högerextrema medier är en helt annan sak.

Du använder din syn på Karl Marx för att täcka upp för dina värderingar om hur utsatta människor som kommer hit ska skickas tillbaka till sina hemländer. Hjälpen är inte okomplicerad men den blir heller inte mindre komplicerad genom att vägra en hjälpande hand till dem som behöver den som mest i det här samhället, det vill säga de som du ser som samhällets bottenskrap.

Du uttrycker att hjälpa någon i akut nöd är välgörenhet, men vilka i samhället är det som står för den typen av solidaritet när det gäller kampen för ett samhälle fritt från klassklyftor och utsatthet? Jo, vi kommunister – och det är den enda vägen att gå för att uppnå ett samhälle med det du kallar för solidaritet mellan jämlikar.

Vad är det för förakt du applicerar på Karl Marx teorier? Hur kan du använda din tolkning av Karl Marx för att bygga ett förtroende kring dina osolidariska argument? Ja, Robert Wettersten, jag menar fullkomligt allvar med att om du fortsätter i den här riktningen av att argumentera i sverigedemokratisk anda så kommer utvecklingen för oss kommunister snart att splittras mer än vad som redan håller på att hända.

Är man kommunist så bör man veta skillnaden mellan välgörenhet och solidaritet – att hjälpa människor i nöd är en kommunistisk handling och inte välgörenhet, det tillhör det socialistiska tankesättet. Hur kan du förneka detta? Det här är inte 1970-talet, det är 2019 och vi står inför många nya politiska utmaningar.

Ottilia Thorsson