Inrikes #89/2019

Postanställda strejkar i Finland

Omkring 10 000 postarbetare i Finland har gått ut i strejk mot en försämring av kollektivavtalet. Foto: Yvonne Åsell/TT

I måndags gick 10 000 postarbetare i Finland ut i strejk. Strejken är en protest mot Postens förslag att tillämpa ett billigare kollektivavtal för de anställda. Strejken förväntas pågå i närmare två veckor och nu ansluter sig också järnvägsarbetare.

Konflikten som föranledde strejken handlar om att facket anser att det nya kollektivavtal som arbetsköparen vill tillsätta anses sämre och billigare. Strejken, som anordnas av Post- och logistikunionen (PAU), ska pågå fram till och med den 24 november.

– Det skulle innebära en dumpning av de sämst betalda medlemmarnas löner och villkor, säger PAU:s ordförande Heidi Nieminen till Sekotidningen.

Det finns stora meningsskiljaktigheter om vad avtalet egentligen innebär. Facket menar att de anställdas löner skulle sjunka med hela 30–50 procent medan arbetsgivarförbundet Palta anser att det är en ren överdrift. Palta medger dock för Hufvudstadsbladet att ett nytt kollektivavtal skulle innebära besparingar för Posten.

Nu ansluter sig också järnvägsarbetare från Finlands största fackförbund, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL), till strejken. Stödstrejken kommer att stänga godstrafikens bangårdar under den 19 november och underhållsarbetarna för tågen kommer att strejka den 20 november.

”Postens ledning försöker på ett nedrigt och omoraliskt sätt uppnå lönsamhet genom att försämra arbetsvillkoren. Posten vill att arbetstagarna betalar räkningen för bolagets egna avkastningsmål”, skriver Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL, i ett pressmeddelande.

Poststrejken kommer att påverka postutdelningen och post kan bli försenad fram till januari. Om parterna inte skulle komma överens så kan strejken förlängas till den 8 december.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga