Debatt #89/2019

”Bosättarpolitiken omöjliggör fred”

Israel fortsätter sin expansion på palestinska territorier. Foto: Mahmoud Illean/TT

"Nu räcker det inte längre med att internationella aktörer enbart uppmärksammar Israels krigsbrott. Om en förändring ska krävs det att Israels illegala handlingar får konsekvenser. Här måste Sverige omedelbart börja arbeta i organisationer som FN och EU för att sanktioner ska införas gentemot Israel." Det skriver Frej Anderson i ett debattinlägg.

Medan omvärlden fokuserar på den israeliska regeringsbildningen fortsätter Israel sin expansion bortom sina lagliga gränser. Nyligen beslutade nämligen den israeliska civila administrationen att fortsätta med planerna på att bygga ytterligare 2342 illegala bosättningsenheter i ockuperade Västbanken.

Enligt FN:s säkerhetsrådsresolution 2334 har Israels etablerande av bosättningar inom de ockuperade palestinska territorierna, inklusive Östra Jerusalem, ”ingen legal giltighet och konstituerar en uppenbar kränkning av internationell rätt.” Med tanke på detta kan inte Israels illegala handlingar få gå obemärkt förbi utan konsekvenser. Som en medlem av FN:s världssamfund har Sverige en plikt att agera och för att detta skall realiseras krävs att Ann Linde omedelbart vidtar åtgärder.

Den israeliska ockupationen av de palestinska territorierna Västbanken, Östra-Jerusalem och Gazaremsan har nu pågått i mer än 50 år. Sedan början av ockupationen har Israels regeringar främjat skapandet av illegala bosättningar genom att erbjuda subventioner, skatteincentiv och billiga resurser för att stödja bosättarnas ekonomi.

Gällande frågan om att förflytta sin egen civilbefolkning till ockuperade territorium råder ingen kontrovers.

Detta har lett till att det i dag finns runt 600 000 israeliska bosättare som lever i någon av de drygt 250 illegala israeliska bosättningarna i Västbanken samt Östra Jerusalem. Gällande frågan om att förflytta sin egen civilbefolkning till ockuperade territorium råder ingen kontrovers.

Enligt den Internationella brottsdomstolens Romstadga artikel 8(2) är det ett krigsbrott att en ” Ockupationsmakt förflyttning direkt eller indirekt av en del av sin egen civilbefolkning till det område som den ockuperar eller deportation eller förflyttning inom eller utanför det ockuperade området av hela eller en del av befolkningen i detta område.

Vidare bryter alla israeliska bosättningarna även uppenbarligen gentemot fjärde Genevekonventionen artikel 49 som lyder ” Ockupationsmakt må icke deportera eller överflytta delar av sin egen civilbefolkning till område, som den ockuperar”.

Rörelserestriktioner, husdemoleringar, militärdomstolar, kontrollstationer, militärblockader och tillståndssystem präglar det vardagliga livet …

Genom att Israel fortsätter att ignorera internationell rätt och begå krigsbrott förhindras möjligheten att uppnå en tvåstatslösning och därmed fred. Samtidigt som detta sker är det viktigt att lyfta fram palestiniernas situation. Medan antalet subventionerade israeliska bosättare ökar får palestinierna i vanlig ordning uppleva den militära ockupationens fulla kraft.

Rörelserestriktioner, husdemoleringar, militärdomstolar, kontrollstationer, militärblockader och tillståndssystem präglar det vardagliga livet exklusivt för palestinier medan israeliska bosättare åtnjuter fullständig rörelsefrihet. Att en grupp subventioneras medan den andra lever under systematiskt förtrycks är fullkomligt oacceptabelt.

Debattören, Frej Anderson, är student.
Debattören, Frej Anderson, är student. Foto: Privat

Nu räcker det inte längre med att internationella aktörer enbart uppmärksammar Israels krigsbrott. Om en förändring ska ske krävs det att Israels illegala handlingar får konsekvenser. Här måste Sverige omedelbart börja arbeta genom organisationer som FN och EU för att sanktioner ska införas gentemot Israel.

Likaså kan den civila befolkningen spela en avgörande roll genom att välja att bojkotta Israel tills ockupationen avlutats och palestinierna givits sin rätt till självbestämmande.

Om inte detta görs kommer den pågående och ständigt expanderande israeliska ockupationen med alla dess kräkningar av mänskliga rättigheter enbart att fortsätta, något som ingen human människa kan tillåta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga