Inrikes #88/2019

Moderat toppolitiker häktad

Enligt chefsåklagare Eva Nemec Nordh är Friberg häktad på sannolika skäl. De misstänkta brotten rör hot, våld, ofredanden och sexuellt våld. Foto: Johan Nilsson/TT

Motalas moderata kommunalråd Kåre Friberg har begärts häktad misstänkt för grov kvinnofridskränkning och flera fall av våldtäkt. Det meddelade åklagarkammaren i Linköping i slutet av förra veckan.

Det var i torsdags som Kåre Friberg, moderat kommunalråd och tillika kommunstyrelsens ordförande i Motala, greps av polis på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning och fem fall av våldtäkt.

Dagen efter, i fredags, meddelade Moderaterna att han tvingas lämna partiet.

Då Moderaterna själva namnger den misstänkte mannen och Motala kommun tillkännagivit att hans befattning som kommunalråd nu övertas av en annan person skriver Arbetaren också ut hans namn i denna artikel.

”Med tanke på de omständigheter som nu kommit till vår kännedom via media gällande Kåre Friberg ser vi att hans förtroende är förbrukat. Därför kan han inte längre representera Moderaterna och Alliansen i Motala, oavsett utfallet av kommande rättsprocess” skriver Moderaterna i Motala på sin Facebooksida.

Kåre Friberg har tidigare i år varit i blåsväder flera gånger sedan han bland annat varit en av de drivande för att sänka bidragen till den lokala kvinnojouren i Motala. Det var även samme Friberg som uppmärksammades stort sedan kommunen beslutat att sänka värmen på sina äldreboenden. Han sade då att pensionärerna kunde få värma sig med hjälp av filtar. Ett uttalande som väckte hård kritik runt om i hela Sverige.

Enligt chefsåklagare Eva Nemec Nordh är Friberg häktad på sannolika skäl. De misstänkta brotten rör hot, våld, ofredanden och sexuellt våld.

– Vi är långt ifrån ett åtal men det finns stödbevisning som pekar i en viss riktning och det ska nu följas upp med ytterligare förhör, säger Eva Nemec Nordh till SVT Öst.

De påstådda brotten mot en och samma kvinna ska ha pågått sedan 2016. Kåre Friberg förnekar samtliga brott.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan