Utrikes #88/2019

Kriser driver Burkina Fasos befolkning från landsorten

Savannlandskap nära Gbomblora i Burkina Faso. Burkina Faso beräknas vara ett av de länder i världen där inflyttningen från landsbygden till städerna går som allra snabbast. Foto: Stefan Dressler/CC/Wikimedia Commons

Urbaniseringen går mycket snabbt i det fattiga Burkina Faso. Allt fler från landsbygden tvingas ta sig till städerna på grund av förstörda åkermarker, klimatförändringar, djup fattigdom och väpnade konflikter. Och många unga väljer att lämna landet.

Enligt uppgifter från statistikportalen Index Mundi är Burkina Faso ett av de länder i världen där inflyttningen till städerna går som allra snabbast. En av orsakerna till att så många överger sina hem på landsbygden är att stora områden åkermarker har gått förlorade. Enligt FN är över en tredjedel av landets marker obrukbara, och det är en utveckling som fortsätter.

Detta samtidigt som landet, som ligger i västra Afrika och har drygt 20 miljoner invånare, är djupt beroende av jord- och skogsbruk samt boskapsuppfödning. De flesta jordbruk är småskaliga medan bomull står bakom över hälften av jordbruksexporten, enligt Världsbanken.

Den viktigaste grödan som odlas är durra. Men en studie har samtidigt visat att dessa odlingar leder till en snabb utarmning av åkrarna, vilket i sin tur gör att skördarna med tiden uteblir.

Västafrikanska Burkina Faso är ännu i hög grad beroende av jord- och skogsbruk – men flykten från landsbygden går fort.
Västafrikanska Burkina Faso är ännu i hög grad beroende av jord- och skogsbruk – men flykten från landsbygden går fort. Foto: Google Maps

En som vet vad detta innebär är Ibrahim Harouna, som för ett och ett halvt år sedan blev av med sitt jobb som jordbruksarbetare i norra Burkina Faso. Sedan dess har han tillbringat större delen av tiden som sysslolös i landets huvudstad Ouagadougou. Bonden som han arbetade för tvingades avskeda Ibrahim Harouna och hans två kollegor eftersom markerna inte längre gav tillräckliga skördar. Åkrarna hade blivit uttjänta och en stor del av jorden hade med tiden i stället börjat förvandlas till sand.

– Vi hade arbetat på åkrarna i nio års tid, på samma sätt år efter år, berättar Ibrahim Harouna.

Han säger att skördarna under de första åren var bra, och att lönen utbetalades i tid. Men till slut gick det inte att odla på marken längre.

– Med tiden märkte vi att temperaturerna blev högre, att solskenet blev mer brännande och att regnen uteblev. Grödorna slutade växa eller torkade i takt med att markerna blev allt mer sandiga, berättar han.

Grödorna slutade växa eller torkade i takt med att markerna blev allt mer sandiga.

Ibrahim Harouna, före detta jordbruksarbetare

När Ibrahim Harouna och hans kollegor förlorat sina jobb begav de sig till Ouagadougou, men utan att hitta någon sysselsättning. Ibrahim Harouna säger att han nu inte har något annat val än att bege sig utomlands.

– Mina tidigare kollegor har redan lämnat landet. En befinner sig i Marocko i jakt på en möjlighet att ta sig över till Spanien, medan den andre är i Benin där han planerar att ta sig vidare till Ekvatorialguinea eller Gabon, berättar Ibrahim Harouna.

Även han planerar att ge sig av inom kort.

– Om allt går väl så reser jag mot Niger nästa vecka för att kunna ta mig vidare till Algeriet för att jobba inom byggindustrin.

Sedan han kom till Ouagadougou har Ibrahim Harouna tillbringat mycket tid med sin farbror, som också bor i staden.

– Försök att sätta dig själv i dessa unga mäns situation – vad skulle du göra, säger farbrodern, som inte vill bli citerad med sitt namn.

Han stöttar Ibrahim Harouna i hans planer på att lämna landet.

– Det finns inga jobb, ingen fred, och inga möjligheter för de unga i detta land. Se dig omkring, klimatet utgör ett hot mot våra marker – som är det enda vi kan livnära oss på. Terrorister förstör våra liv och våra barns framtid. Den enda möjligheten är att bege sig någon annanstans och kämpa för ett bättre liv, säger han.

Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou slukar åtskilliga människor från landsbygden – men många hamnar i sysslolöshet.
Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou slukar åtskilliga människor från landsbygden – men många hamnar i sysslolöshet. Foto: Helge Fahrnberger/CC/Wikimedia Commons

FN:s utvecklingsprogram UNDP har slagit fast att klimatförändringarnas effekter är tydliga över hela Burkina Faso. Även områden där klimatet tidigare varit mer gynnsamt har drabbats av högre temperaturer och torkor.

Situationen har slagit hårt mot landets bönder. Enligt en rapport från USA:s biståndsmyndighet USAID finns det nu mer än 3,5 miljoner människor i landet som riskerar att drabbas av brist på mat.

Organisationen SOS Enfants varnar samtidigt för att allt fler människor faller ned i fattigdom. Detta samtidigt som det blossar upp allt fler konflikter om markområden och stora mängder människor överger sina hemtrakter.

Väpnade attacker och terrorism har ytterligare förvärrat matbristen, medan närmare 600 civila uppges ha dödats i olika attacker som genomförts under de senaste åren. Enligt FN har närmare 300 000 människor tvingats på flykt på grund av det våld från islamistiska grupper som spillt över från grannlandet Mali.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga