Snart kan det vara för sent

Sverigedemokraterna tar för sig allt mer och de känner luften under vingarna. SD inte bara sneglar, de hämtar all sin kraft från de allt mer auktoritära föregångsländerna länderna Polen och Ungern. Där har utvecklingen gått fort – och ingenting säger att det inte kan hända här.

Signerat
Johan Apel Röstlund, reporter.
Foto: Axel Green

Det är nära nu och pass på, för det kan gå fort.

Visserligen ska man ta opinionsmätningar med en stor nya salt, det är först på valdagen i september 2022 som det gäller. Men läget börjar bli ordentligt jobbigt för oss som inte föredrar en nationalkonservativ högerregering med allt vad det innebär.

Med hjälp av det så kallade januariavtalet har Socialdemokraterna i stort sett monterat ned sig själva. Ingen kan väl längre ta deras prat om ett tryggare och starkare samhälle på allvar. De rikare blir rikare på bekostnad av en majoritet som sakta tvingas se den mest grundläggande samhällsservicen försvinna.

Kaoset kring Arbetsförmedlingen, fortsatta utförsäljningar, stigande dödstal på jobbet, Försäkringskassans omänskliga regelverk och omfattande neddragningar. Det är lätt att känna uppgivenhet i spåren av allt det här. Stenhård migrationspolitik samtidigt som utsatta människor på flykt fortsätter att dö på Medelhavet och instängda i trånga containrar ombord på lastbilar runt om i ett allt mer splittrat Europa.

Då kan säkert en halad regnbågsflagga i Blekinge eller politiska påtryckningar för att stoppa ett så kallat normkritiskt författarsamtal på kommunbiblioteket i välbärgade Täby tyckas vara peanuts.

Partiet har potential att förändra samhället i grunden.

Ändå är det samma smutsiga sida av myntet. Rasistiska Sverigedemokraterna tar för sig allt mer och de känner luften under vingarna. I många kommuner fungerar Moderaterna och Kristdemokraterna som stöd, och runt om i landet gnuggar borgerliga politiker sina händer. SD är deras våta dröm.

Partiet har potential att förändra samhället i grunden. Riva allt som de hatar men är för fega för att göra något åt själva. De behöver bara sitta stilla i båten se på.

Attackerna mot public service kommer allt oftare. Där ska det minsann också skäras rejält. Likaså i den offentliga och öppna debatten. Allt som inte passar den nationalkonservativa världsbilden ska rensas ut.

SD inte bara sneglar, de hämtar all sin kraft från de allt mer auktoritära föregångsländerna länderna Polen och Ungern. Där har utvecklingen gått fort och ingenting säger att det inte kan hända här.

I synnerhet som Socialdemokraterna tycks mer vilsna än någonsin och Vänstern verkar förlorat hoppet om att växa till ett seriöst oppositionsparti med makt att påverka.

I dag inleder Kristdemokraterna sitt riksting i Umeå. Partiet som under Ebba Bush Thor närmat sig SD med stormsteg går mot en djupt obehaglig framtid av samarbeten. Samtidigt gör Moderaterna allt för att luckra upp bilden av SD som fascistiskt och snart sitter de där ihop alla tre.

Det är bara en tidsfråga. Förlorare är vi som drömmer om nåt bättre, om en mer rimlig värld. Så passa på att roa er nu, snart kan det vara för sent.