Inrikes #84/2019

Unga i industrin upplever större problem på jobbet

Interiör från Oxelösunds järnverk, SSAB. 35 procent av unga industriarbetar uppger att de känner olust av att gå till jobbet. Foto: Marcus Ericsson/TT

Unga industriarbetare upplever större problem på jobbet än sina äldre kollegor. Det visar en ny undersökning från IF Metall.

Tyngre, mer enformigt och sämre introduktion till jobbet jämfört med de äldre kollegorna. Det är några av omdömena bland de industriarbetare mellan 18 och 29 år som svarat på IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning som presenterades i veckan.

Nästan hälften av de unga tillfrågade upplevde samtidigt att deras arbetsuppgifter var fysiskt påfrestande, jämfört med en tredjedel av de äldre kollegorna. 62 procent besvärades av buller och 35 procent svarade att de kände olust av att gå till jobbet. Motsvarande siffror bland de äldre tillfrågade var 56 respektive 27 procent.

– Vår undersökning visar på flera punkter att de unga är mer utsatta på arbetsplatsen. Alltifrån bristande information till olika besvär, säger Lena Skåberg som är chef för IF Metalls arbetslivsenhet, till tidningen Dagens Arbete.

Facket har nu sagt att de ska gå igenom undersökningen tillsammans med arbetsmiljöansvariga och regionala skyddsombud ute på landets industrier för att se vad behöver göras för att komma åt problemen.

I veckan har IF Metall också lanserat en kampanj med fokus på unga arbetsvillkor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga