Inrikes #84/2019

Facken kritiska till nya läroplanen

Flera fackförbund har nu skickat in remissvar till Skolverket och vill att den nya läroplanen ändras. Foto: Gorm Kallestad/TT

Skolverket har plockat bort all undervisning som rör arbetsmarknaden i den kommande läroplanen för årskurs sju till nio. Beslutet upptäcktes av LO förra veckan och har redan fått flera fackliga organisationer att reagera starkt.

– Korkat, säger Gustaf Järsberg som är Transports centrala arbetsmiljöombud till Arbetaren.

Frågor som rör arbetsmarknaden har fram till nu ingått i SO-undervisningen. Nu vill Skolverket plocka bort den och i den nya läroplanen föreslås i stället att frågorna lyfts in i andra ämnen, exempelvis när lärare undervisar i hushållsekonomi.

Enligt Skolverket räcker SO-timmarna inte längre till för att undervisa om frågor som rör arbetsvillkor.

Om man menar allvar med att man vill ha ungdomar som förstår hur demokratin och samhället fungerar så ska det inte tas bort.
Gustaf Järsberg, arbetsmiljöombud på Transport

Något som kan få stora konsekvenser, menar man från fackligt håll.

– Det är en så otroligt viktig del för ungdomar att förstå arbetsmarknadens villkor så jag tycker att man gör hela samhället en otjänst genom att lufta bort det här. Om man menar allvar med att man vill ha ungdomar som förstår hur demokratin och samhället fungerar så ska det inte tas bort, säger Gustaf Järsberg som även menar att undervisningen är särskilt viktig just nu när antalet dödsolyckor ute på arbetsplatserna ökar.

Flera fackförbund har nu skickat in remissvar till Skolverket och vill att den nya läroplanen ändras. Om en dryg månad ska Skolverkets generaldirektör lämna det slutgiltiga förslaget till regeringen. Den nya läroplanen är sedan tänkt att tas i bruk från och med nästa höst.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga