Inrikes #83/2019

DO: ”Bemanningsavtalet är diskriminerande”

Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu, med skadeståndskrav på 80 000 till kvinnan, både företaget, arbetsköparorganisationen Kompetensföretagen och samtliga LO-förbund i Arbetsdomstolen. Foto: Henrik Montgomery/TT

En kvinna med sjukersättning nekades bemanningsanställning. Men vid utredning konstaterade Diskrimineringsombudsmannen att hela bemanningsavtalet är diskriminerande. Myndigheten stämmer nu både företaget och alla LO-förbund.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver att Bemanningsavtalet som undertecknas av samtliga LO-förbund ska skrivas om. Detta efter att myndigheten upptäckt att det bryter mot diskrimineringslagen. Men DO stannar inte där utan stämmer nu parterna i avtalet, däribland samtliga LO-förbund, skriver Transportarbetaren.

– Vi kommer att analysera stämningsansökan för att reda ut vad som gäller i det här fallet. När vi tecknade avtalet menade vi såklart inte att diskriminera någon, säger Kent Ackholt, central ombudsman på LO, till tidningen.

Enligt DO diskriminerar den rådande skrivningen i avtalet personer med sjukersättning eller varaktig funktionsnedsättning. Det upptäckte myndigheten när de behandlade en anmälan om diskriminering.

Anmälaren, en till 75 procent sjukskriven kvinna, sökte ett 20-procentigt deltidsarbete på en sportarena i våras. Företaget som sökte arbetskraft, meddelade henne dock att hon inte uppfyllde de ställda kraven, vilket fick henne att avstå från att söka jobbet.

Myndigheten stämmer nu, med skadeståndskrav på 80 000 till kvinnan, både företaget, arbetsköparorganisationen Kompetensföretagen och samtliga LO-förbund i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp