Inrikes #81/2019

Konsumentverket riktar kritik mot hyressajter

En av de sajter som får kritik, Hyrbostad.se, har 37 215 lediga bostadsannonser på sin sida, men enligt Konsumentverket är det fortfarande oklart vad vad den som tar ett abonnemang får för pengarna. Skärmdump från Hyrbostad.se: Arbetaren

Flera uthyrningssajter som förmedlar lägenheter på nätet kritiseras nu av Konsumentverket för vilseledande marknadsföring. Detta då de anses otydliga när det gäller bland annat uppgifter om pris och underhåll.

Det är tidningen Hem & Hyra som nu avslöjar att tre så kallade hyressajter fortfarande inte rättat till sina brister efter Konsumentverkets kritik för sex månader sedan.

Sajterna som förmedlar hyreslägenheter kräver bland annat att den intresserade kunden ska starta ett abonnemang, men enligt Konsumentverket är det otydligt vad man får för pengarna, skriver Hem & Hyra.

Konsumentverket genomförde för ett halvår sedan en stor granskning av de många hyressajterna som finns i Sverige. Detta efter flera anmälningar från personer som fastnat i dyra abonnemang utan att få någon lägenhet. En av sajterna, Hyrbostad.se, har 37 215 lediga bostadsannonser på sin sida, men enligt Konsumentverket är det fortfarande oklart vad vad den som tar ett abonnemang får för pengarna.

– Det framgår inte att man bara får kontaktuppgifter till hyresvärdar och att det inte ger någon fördel i bostadssökandet, till exempel förtur eller att man blir inskriven i enskilda hyresvärdars kö, säger Maria Nilsson, jurist vid Konsumentverket, till Hem & Hyra.

Det framgår inte att man bara får kontaktuppgifter till hyresvärdar och att det inte ger någon fördel i bostadssökandet.

Maria Nilsson, jurist, Konsumentverket, till Hem & Hyra

Konsumentverket överväger nu att överlämna ärendet till Konsumentombudsmannen, som i sin tur får bedöma om det hela kan bli en fråga för Pant- och marknadsdomstolen.

Enligt tidningen Hem & Hyra ska vissa av hyressajterna ha gjort förändringar efter Konsumentverkets kritik, men tre av de största företagen som förmedlar kontakter till hyresvärdar med lediga bostäder har fortfarande alltså inte bättrat sig. Bland annat gäller detta frågan om ångerrätt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga