Utrikes #80/2019

Fler väntas drivas på flykt av Turkiets offensiv

En man går förbi en poliskontroll i den kurdiska gränsbyn Gundik Shalal i nordöstra Syrien. Foto: Karlos Zurutuza/IPS

Hjälporganisationer som är verksamma i nordöstra Syrien varnar för civila offer och en nära förestående humanitär kris till följd av Turkiets offensiv mot kurdisk milis i området.

Läkare utan gränser, Human Rights Watch och andra grupper varnar för att många människor nu drivs på flykt.

Turkiets offensiv mot de kurdiskkontrollerade delarna av norra Syrien inleddes i onsdags några dagar efter att USA:s president Donald Trump plötsligt meddelat att amerikanska trupper skulle dras tillbaka från landets norra delar. Donald Trumps beslut gjorde det möjligt för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att beordra en invasion.

Läkare utan gränser meddelade att de är redo att tillhandahålla medicinsk vård och förbereder sig för en ökning av antalet patienter.

”Vi har sett människor drivas på flykt från platser längs gränsen på grund av konflikten och är mycket oroande över den turkiska militäroffensiven som kommer utgöra ett hot mot det syriska folkets säkerhet och välbefinnande, ” säger organisationen i ett uttalande.

Den turkiska armén har genomfört flyganfall mot staden Ras al-Ain och har förflyttat stridsvagnar och artilleri för att förbereda en större attack.

FN:s talesperson Farhan Haq säger att hjälporganisationer uppmanat beväpnade styrkor att hålla gränsen mellan Turkiet och Syrien öppen så att hjälpsändningar kan passera med mat, mediciner och andra förnödenheter till de som drabbats av striderna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta miljoner av de syriska flyktingar som finns i Turkiet. Han vill också driva bort Syriska demokratiska styrkorna, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Ankara betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Turkiet har förberett sig på att gå in i landets nordöstra delar sedan de amerikanska trupperna började dra sig tillbaka från området. Beslutet togs av USA trots att landet tidigare lovat att inte överge sina tidigare allierade i kriget mot terrororganisationen IS.

Eric Schwartz vid organisationen Refugees International kritiserar starkt president Donald Trumps beslut och den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogans ”chockerande ansvarslösa angrepp” som ”sätter liv i fara”.

– Trumps beslut att ge Turkiet grönt ljus att inleda anfall i nordöstra Syrien kan få stora humanitära konsekvenser. Det kan öppna nya fronter i konflikten och tvinga hundratusentals civila på flykt i ett område som redan är drabbat av en humanitär kris. Det kan tvinga hjälporganisationer att lämna området när de behövs som mest, säger Eric Schwartz, som tidigare arbetade på USA:s utrikesdepartement.

Doz, en hjälporganisation för unga, har uppmanat EU, FN och USA att göra allt för att förhindra kriget som kommer få ”dramatiska konsekvenser som ny påtvingad massflykt som direkt kommer att påverka sex miljoner civila”.

Enligt Doz kan strider i den nordöstra delen av landet komma att orsaka maktvakuum som slumrande IS-celler kan utnyttja vilket kan leda till att de som stridit för IS och som hålls fångna av kurdiska styrkor i dessa områden riskerar att släppas fria.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984