Inrikes #79/2019

Städföretag undanhåller pensionspengar 

Facket har hittills jämfört hur många anställda 400 företag uppger sig ha i sina årsredovisningar med vad de sedan rapporterar till avtalspensionsförvaltaren Fora. Foto: Leif R Jansson

50 miljoner kronor i pensionspengar som städföretagen borde betalat in saknas. Det konstaterar Fastighets i en granskning av hur företagen sköter sig. Facket misstänker medvetet fusk. Siffran förväntas stiga.

Städfacket Fastighets har hittills hittat att 50 miljoner kronor saknas som borde betalats in som avtalspensioner till de anställda. Facket har hittills jämfört hur många anställda 400 företag uppger sig ha i sina årsredovisningar med vad de sedan rapporterar till avtalspensionsförvaltaren Fora. Projektet lanserades som en ”jakt på slarv”, men enligt ombudsmannen Ewa Edström verkar de höga summorna peka på medvetet fusk.

– Runt 10 miljoner är den största summan pensionspengar som saknas från ett företag. Jag är naturligtvis bestört över att städföretagen sköter sig så dåligt. Att det ska vara så lätt att fuska på det här sättet känns verkligen inte bra, säger Ewa Edström till Fastighetsfolket.

Samtidigt öppnar facket för att det bland de 50 miljonerna kan dölja sig företag som har en hög andel anställda under 25 år, vilket innebär att de betalar mindre. Men även med den reservationen är summan för hög för att förklaras med annat än att många företag fuskar med redovisningen, säger Ewa Edström.

I dag är det inte ett kollektivavtalsbrott att inte betala in tjänstepension, och företagen kan därför fuska utan att få skadestånd.
Ewa Edström, ombudsman på Fastighets

Hon menar att de rådande skrivningarna i pensionsöverenskommelserna innebär att företagen dessutom slipper undan och att problemet med stor sannolikhet även gäller andra branscher. Ewa Edström varslar om att frågan kan komma att lyftas in i den kommande avtalsrörelsen.

– Den här typen av fusk kan finnas i alla LO-förbunds branscher och är något som vi gemensamt behöver hitta en lösning på. I dag är det inte ett kollektivavtalsbrott att inte betala in tjänstepension, och företagen kan därför fuska utan att få skadestånd. Vi behöver reglera den här frågan i kollektivavtalen, säger hon till Fastighetsfolket.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp