Utrikes #79/2019

Kina och Indien uppmanas agera mot antibiotikaresistensen

Mer än 70 procent av de antimikrobiella läkemedel som säljs globalt används till djur i animalieindustrin. Foto: Germán Miranda/IPS

De senaste 20 åren har köttkonsumtionen planat ut i rika länder men ökat med 68 procent i Asien. De asiatiska jättarna Kina och Indien måste vidta omedelbara åtgärder och begränsa användningen av antibiotika inom boskapsindustrin om inte konsekvenserna ska bli allvarliga – det slår en ny studie fast.

Under de senaste årtiondena har allt fler antibiotikasorter slutat ge effekt – och utvecklingen är alarmerande. Överanvändning av antibiotika har lett till att bakterier utvecklat överlevnadsmekanismer.

Problemet är större än bara bakterier och omfattar även resistens mot parasiter, virus och svamp. Därför används ofta termen antimikrobiell resistens. Resultatet blir att standardbehandlingar inte har effekt och att infektioner sprids vidare till andra djur och människor.

En studie med fokus på utvecklingsländer som publicerades den 20 september i den vetenskapliga tidskriften Science har kartlagt sjukdomsframkallande ämnen och organismer som är motståndskraftiga mot läkemedel. Studien visar att problemet med antimikrobiell resistens hos boskap är särskilt stort i delar av Kina och Indien samt i Kenya och Brasilien.

– Omedelbara åtgärder krävs i Kina och Indien för att minska effekterna av den antimikrobiella resistensen bland både boskap och medborgare, säger Ramanan Laxminarayan som är medförfattare till studien och chef för Centre for Disease Dynamics Economics and Policy i Washington.

Omkring 73 procent av alla antimikrobiella läkemedel som säljs globalt används till boskap och fjäderfä.

Under de senaste tjugo åren har den antimikrobiella resistensen hos djur ökat dramatiskt, säger Ramanan Laxminarayan som också är knuten till Princeton-universitetet i USA.

Enligt studien har övergången till ökad konsumtion av protein i låg- och medelinkomstländer möjliggjorts av en boskapsproduktion som rutinmässigt använder antimikrobiella läkemedel för att upprätthålla hälsa och produktivitet.

De senaste 20 åren har köttkonsumtionen planat ut i rika länder men ökat med 68 procent, 64 procent och 40 procent i Asien respektive Afrika och Sydamerika. Omkring 56 procent av världens grisar och 54 procent av världens fjäderfä finns i Asien.

– Ökande antimikrobiell resistens kommer sannolikt att få ekonomiska konsekvenser för jordbrukare och påverka livsmedelspriserna för konsumenterna, och därmed påverka Asiens förmåga att få fram mat till en växande befolkning, säger Ramanan Laxminarayan.

Den nya studien har kartlagt antimikrobiell resistens i låg- och medelinkomstländer. Samtidigt uppmanas höginkomstländer, som använt antimikrobiella medel i jordbruket sedan 1950-talet, att hjälpa fattiga länder att ställa om till en säker och hållbar boskapsproduktion – särskilt med tanke på att köttkonsumtionen har ökat snabbt i utvecklingsländerna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga