Utrikes #79/2019

Danmark inför nya gränskontroller

Kontrollerna, genom stickprov på vägar, färjor, tåg som korsar gränsen från och med den 12 november, är en åtgärd som välkomnas av den svenska regeringen. Foto: Emil Langvad/TT

Danmark skärper kontrollen av inresande från Sverige med hänvisning till oro för svensk kriminalitet. Enligt justitieministern beror åtgärden på flera bombdåd utförda i Danmark av svenska gärningsmän.

Danmark inför tillfälliga gränskontroller av inresande från Sverige. Beskedet lämnades av den danska justitieministern, Nick Hækkerup, på en presskonferens på onsdagen. Enligt ministern beror åtgärden på en oro för ökad grov kriminalitet i Sverige.

– Vi kan se en oroande utveckling i Sverige de senaste åren där man upplevt ett stort antal sprängningar och annan grov kriminalitet. Vi vill inte ha den utvecklingen till Danmark, säger han till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kontrollerna, genom stickprov på vägar, färjor, tåg som korsar gränsen från och med den 12 november, är en åtgärd som välkomnas av den svenska regeringen.

”Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort.”, skriver inrikesminister Mikael Damberg i en kommentar till TT.

Gränskontrollerna är en del av den danska regeringens nya ”säkerhetspaket” som ska innebära ett kraftag mot grov- och organiserad brottslighet. Att ökad kontroll av inresta från Sverige behövs motiveras, enligt den danska justitieministern, av det bombdåd som utfördes mot Skattemyndigheten i Köpenhamn. Hur stor andel av den danska kriminaliteten som kommer från Sverige kan han dock inte svara på.

– Det vet vi inte, men vi kan se att sprängningen vid skattemyndigheten har direkt koppling till Sverige, säger Nick Hækkerup till till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp