Signerat #78/2019

Samtidigt som omvärlden tyst tittar på

Johan Apel Röstlund, reporter. Foto: Axel Green

Att efter år av enorma uppoffringar och hårda strider mot en av de värsta terrororganisationerna som världen skådat nu lämna kurderna i sticket är inget annat än ett historiskt svek.

USA:s tillbakadragande i norra Syrien är ett enormt svek och riskerar att leda till omfattande massakrer av de som redan riskerat allt i kampen för självstyre och mot den fruktade terrorsekten IS. Genom att kliva åt sidan öppnas dörren för Turkiets blodtörstige och hämndlystne president Recep Tayyip Erdoğan och hans välrustade armé.

Samtidigt lär det förbli tyst från omvärlden, där framför allt EU bär ett stort ansvar om detta sker.

Sent i söndags kväll kom besked från Vita Huset. När Turkiska styrkor strax går över gränsen till Syrien och in det självstyrande kurdiska området kliver USA åt sidan och lämnar sin tidigare koalitionspartner i kriget mot IS åt sidan.

Den turkiske regimen har förklarat att de vill skapa en säker zon i området. Samtidigt säger de sig vara beredda på full offensiv i den kommande attacken mot de kurdiska styrkorna.

Presidenten hatar blotta tanken på kurdiskt självstyre och den välutrustade turkiska armén är fullt kapabla att kunna förgöra kurderna.

Ingen tvivlar på att Erdoğan menar allvar och alla vet att han är ute efter hämnd.

Presidenten hatar blotta tanken på kurdiskt självstyre och den välutrustade turkiska armén är fullt kapabla att kunna förgöra det samhälle som kurderna byggt upp i norra Syrien, Rojava.

Genom det så kallade flyktingavtalet med Turkiet har EU, som annars kunde ha agerat, bakbundit sig själva. Det är inte bara pinsamt. Det är en fruktansvärd pakt med djävulen som kommer att leda till många människors, även civila, säkra död.

Att efter år av enorma uppoffringar och hårda strider mot en av de värsta terrororganisationerna som världen skådat nu lämna kurderna i sticket är inget annat än ett historiskt svek.

Vad som nu är på väg att hända går knappt att föreställa sig. Risken för blodbad är överhängande och det kan starta vilken dag som helst. Samtidigt som omvärlden tyst tittar på.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984