Inrikes #77/2019

V och M lägger motion för bättre arbetsmiljö 

Motionen är inskickad till kommunfullmäktige och väntas tas upp på fullmäktigesammanträdet den 7 oktober. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna och Vänsterpartiet går ihop för att stoppa de påtvingade 12-timmarspassen inom äldreomsorgen i Haninge söder om Stockholm. I en gemensam motion till kommunfullmäktige skriver de att trots olika politiska utgångspunkter delar partierna synen på god omsorg och vikten av att kommunen är en attraktiv arbetsplats.

De bägge partierna, som vanligtvis skiljer sig åt i de flesta frågor, har nu gått ihop för att de påtvingade 12-timmarspassen inom äldreomsorgen ska upphöra.

Haninge, strax söder om Stockholm, styrs idag av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Kommunen har tidigare sagt att 12-timmarspass är nödvändigt om de anställda ska få chans att jobba heltid.

Det vore betydligt bättre med ett fem till tioveckors-schema där det blir lite mer luft för personalen och inte lika pressat.
Åsa Bååth, ledamot i äldrenämnden för Vänsterpartiet

Men många vittnar om att de långa arbetsdagarna lett till både sämre arbetsmiljö och vårdkvalité. Anställda inom äldreomsorgen har tidigare protesterat. Något som alltså lett till att Vänsterpartiet och Moderaterna nu gått ihop i hopp om en förändring.

– Det här hör ju inte till vanligheterna att vi samarbetar men här hittade vi en gemensam fråga. Vi tycker att det är katastrofalt med de här schemaläggningarna som gör att personer som vill jobba heltid ändå inte vågar ta tjänsterna då de inte vet om de orkar med de långa passen. Det vore betydligt bättre med ett fem till tioveckors-schema där det blir lite mer luft för personalen och inte lika pressat, säger Åsa Bååth som är ledamot i äldrenämnden för Vänsterpartiet till Arbetaren.

Motionen är inskickad till kommunfullmäktige och väntas tas upp på fullmäktigesammanträdet den 7 oktober.

– I det här fallet är vi överens om att kommunledningen inte gör tillräckligt för Haninges äldreomsorg. Vi vill skapa bättre arbetsförhållanden inom äldreomsorgen och göra yrket mer attraktivt i Haninge, säger Pagard Salem som är moderat andre vice ordförande i äldrenämnden i kommunen i ett pressmeddelande.

Partierna menar att kommunen idag jobbar med en föråldrad shemamodell och att personalen borde få er att säga till om när det gäller planeringen.

Åsa Bååth skrattar samtidigt som hon förklarar att både hon och Pagard Salme anser att vårdpersonalens åsikter är viktigare än de stora skillnaderna som annars råder mellan de bägge partierna.

– Dessutom känner jag ju Pagard Salme väl eftersom vi bägge suttit tillsammans i äldrenämnden flera år och jag vet ju att hon är en klok människa, även om vi ofta tycker olika i det mesta, säger Åsa Bååth.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga