Inrikes #77/2019

Kaos inom äldreomsorgen i Luleå

Stressen och den allt tyngre arbetsbördan gör, enligt fackförbundet Kommunal, att personalen mår dåligt och att deras hälsa påverkas negativt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Semesteransökningar som inte beviljas och anställda som själva tvingas ringa in vikarier när de blivit sjuka. Situationen för personalen inom Luleås äldreomsorg blir allt mer kaotisk.

Arbetsmiljöverket har redan kopplats in och pekat på flera brister inom äldreomsorgen i Luleå. Kommunen, som för snart ett år sedan beslutade om ett sparpaket på sammanlagt 370 miljoner kronor, har fått hård kritik för sin personalpolitik. Förutom långa arbetsdagar och allt mindre tid över till kringuppgifter inom bland annat hemtjänsten vittnar nu anställda om att de inte får sina semesteransökningar beviljade trots att de ansökt hela sex månader i förväg. Det rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Arbetsmiljöverket har under sommaren granskat fyra vård- och omsorgsboenden och fyra hemtjänstgrupper i Luleå och efterlyser nu åtgärder från kommunens sida för att komma till rätta med de omfattande problemen för personalen. Stressen och den allt tyngre arbetsbördan gör, enligt fackförbundet Kommunal, att personalen mår dåligt och att deras hälsa påverkas negativt.

– Medlemmar ringer och gråter, säger att de fyller 50 år om ett halvår men får inte ledigt för att en annan person inom arbetsgruppen har semester då, säger Kommunals ordförande i Luleå Henrik Alqvist till Norrbottens-Kuriren.

Han förklarar också att facket saknar lagstöd när det gäller frågan de anställdas semestrar under höst, vinter och vår och att många medlemmar nu överväger att lämna Kommunal i besvikelse.

– Luleå kommun har en extremt dålig personalpolitik, på grund av att det är så slimmad verksamhet, säger Henrik Alqvist till Norrbottens-Kuriren.

Enligt de anställda tvingas de ofta ringa in vikarier själva om de blir sjuka med kort varsel då planeringsverktyget Time Care inte fungerar som det är tänkt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga