Litteratur #77/2019

Ibsen med nya ögon

Merete Pryds Helle (t.h.) har gett Ibsens (t.v.) Nora en egen livshistoria, före Ibsens stora final. Foto: TT/Thomas A

[BOK] Nora Merete Pryds Helle Natur & Kultur, 2019 [BOK] Henrik Vigdis Hjorth Natur & Kultur, 2019 ”Den dag då ångaren glider in i Kristianiafjorden och det oväntat klarnar upp, står Nora på däck vid sidan av Bjørn och ser hur staden kommer seglande mot henne.” I Natur & Kulturs satsning på nya versioner av […]


[BOK] Nora
Merete Pryds Helle
Natur & Kultur, 2019
[BOK] Henrik
Vigdis Hjorth
Natur & Kultur, 2019

”Den dag då ångaren glider in i Kristianiafjorden och det oväntat klarnar upp, står Nora på däck vid sidan av Bjørn och ser hur staden kommer seglande mot henne.”

I Natur & Kulturs satsning på nya versioner av några av Henrik Ibsens pjäser har författarna verkligen vänt på perspektiven – och det är ofta lyckade grepp.

Merete Pryds Helle berättar om Nora, ur Ett dockhem från 1879, och ger titelfiguren en egen livshistoria. Var kom hon ifrån innan hon träffade Torvald som blir hennes kärlek och fängelse?

Ångaren har rest i flera dagar från Molde på den dramatiskt bergiga norska västkusten till Kristiania där hon ska möta sin blivande make. De är verkligen kära, Torvald är inte rik men har fått godkänt av Noras far som tror att han kan bli en lämplig förvaltare av hennes arv. Det vet vi att han inte blir, men Nora lägger ned stor omsorg på att bädda in hans misslyckanden, lidande och osäkerhet, till och med så stor att hon som förväntat nästan utplånar sig själv.

Särskilt Noras tidiga år, med växlingarna mellan den stränge faderns kärlek och förakt, innehåller starka scener som verkligen fördjupar Ibsens lite grunda hjältinna bortom hennes stolta slutscen, som gett henne plats i världsdramatiken.

Karaktären Hedda Gabler från 1890 är en psykologiskt mer komplicerad historia med undertexter som inte alltid lyckats hålla en teaterbesökare vaken genom hela föreställningen, men som i sina bästa uppsättningar fått publiken att rysa över en allt utom idealiserad hjältinna.

Hennes lidande under korsetten är kombinerad med en överlägsen uttråkning över omgivningens gråhet. Som Ibsen gestaltar henne framstår hon också ibland som mer av en projektionsyta för tidens aktuella frågor än en genuin person.

Vigdis Hjorth, som skrivit den lysande Arv och miljö (på svenska 2018) om övergrepp, tystnad och konflikter i en borgerlig familjemiljö, har gjort Hedda till Henrik och förlagt historien till en skvallrig småstad i nutid. Och det är en befrielse att slippa genusfiltret som obönhörligt lägger sig över historien annars.

Vigdis Hjorth, författare till en manlig version av Henrik Ibsens Hedda Gabler.
Vigdis Hjorth, författare till en manlig version av Henrik Ibsens Hedda Gabler. Foto: Agnete Brun

Henrik har låtit sig giftas in i en någorlunda välbärgad familj, men han irriterar sig på sin liknöjda, folkdräktsbesatta fru, känner avsky inför barnet hon väntar och hukar under hennes dominanta och ständigt närvarande föräldrar, nu också arbetsgivare på flerårigt kontrakt. Han drömmer sig tillbaka till det drogindränkta kärleksrus som han tio år tidigare delade med konstnären Tale som nu dykt upp i staden, nykter och framgångsrik, för att ta sin revansch bland de inskränkta småborgarna.

Obönhörligt driver Henriks självförakt och panik inför sitt meningslösa liv honom mot katastrofen.

Båda romanerna fördjupar Ibsens karaktärer och inspirerar till att se pjäserna med nya ögon. Samtidigt är de berättelser i egen rätt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan