Inrikes #75/2019

SD-skolpolitiker ville ”tillföra nyans” åt Hitler

Sverigedemokraten Jenny Laszlo lämnar nu sina politiska uppdrag i Vallentuna. Foto: SD

En kommunpolitiker som fram till i torsdags suttit som representant för Sverigedemokraterna i Vallentunas utbildningsnämnd anser att skolan ger en skev bild av andra världskriget. Samtidigt delar hon länkar från förintelseförnekare och andra högerradikala sidor.

”Jag höjer inte Hitler, jag tillför nyans. Han älskade djur och ville rädda sina landsmän som systematiskt avrättades på ockuperad mark”, skriver den sverigedemokratiska politikern Jenny Laszlo i en kommentar på Facebook.

Det är tidningen Expo som i veckan kunde avslöja hur Jenny Laszlo, som alltså varit ledamot av utbildningsnämnden i Vallentuna kommun utanför Stockholm, invald för Sverigedemokraterna, delat flera falska påståenden om andra världskriget och Förintelsen.

Bland annat hävdar hon att skolan inte lär ut rätt bild av vad som hände under kriget. På Facebook skriver hon exempelvis: ”Våra historieböcker är extremt svartvita. Vi anses för dumma för att klara av sanningar” i samband med en diskussion om de allierade bombningarna över den tyska staden Dresden 1945.

”Våra historieböcker är extremt svartvita. Vi anses för dumma för att klara av sanningar.”
Jenny Laszlo, f.d. SD, på Facebook

På sin Facebooksida har hon även lagt upp en bild på ett barn med en leksakspistol. I en av kommentarerna skriver en man ”Med siktet inställt på Soros kanske?” – något som bemöts med ett hjärta av Jenny Laszlo.

Samtidigt länkar hon till en film gjord av det ökända antisemitiska vit makt-bolaget Renegade från USA.

– Ni har en så kallad värdegrund som är emot allt vad som är sunt och friskt. Så jag är inte intresserad, säger Jenny Laszlo när Expo ringer för fråga om hennes syn nazismen och andra världskriget.

Under torsdagen meddelade Sverigedemokraterna att Jenny Laszlo efter samtal lokala företrädare för partiet nu hoppar av sina politiska uppdrag i kommunen.

Arbetaren har sökt ordföranden för Sverigedemokraterna i Vallentuna, Fredrik Lindahl, utan framgång.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga