Tecknad satir ur arkivet

Tidningen Arbetaren har en 97-årig historia och ett rikt materialarkiv. Dagens fynd i arkivet: originalteckningar av Axel Nipstad, avsedda att tryckas som samhällssatiriska inslag i Arbetaren.

Konstnären Axel Nipstad (ursprungligen Pettersson) föddes i Sollefteå 1901 och dog i Leksand 1953. Han är mest känd som målare, med typiska norrländska motiv med berg, forsar och vattenfall i höstfärger.

Men Axel Nipstad tecknade också under ett antal år politiska satirbilder i Arbetaren. Lika roligt som det är att här nedan kunna återge några av dem i original, lika frustrerande är det att inte veta när de trycktes i tidningen. Eftersom Arbetaren var dagstidning fram till 1958 måste man gå igenom många pärmar med arkiverade tidningsnummer för att hitta rätt.

Kanske någon av er läsare kan hjälpa oss? Sent 1920-tal eller tidigt 1930-tal bör det handla om.

Här är hursomhelst teckningarna, vars innehåll nog talar för sig självt.