Utrikes #74/2019

Massarresteringar i Egypten efter ny protestvåg

Protest i Egyptens huvudstad Kairo den 21 september. Hundratals demonstranter krävde presidentens Abdel-Fattah el-Sissis avgång. Foto: Nariman El-Mofty

Protesterna fortsätter i Egypten efter helgen. Runt om i landet har tusentals demonstranter krävt president Al Sisis avgång. Sedan i fredags har regeringen slagit tillbaka med massarresteringar.

Närmare 300 personer ska enligt egyptiska människorättsorganisationer ha arresterats sedan i fredags. Massarresteringarna kommer som svar på de landsomfattande regeringskritiska protester som inleddes på fredagen och som fortsatt under helgen.

– Vi fortsätter få in fall dygnet runt. Jag tror inte att kravallpolisen och inrikesministern förväntat sig protester av den här storleken, säger Mohammed Lofty från människorättsorganisationen ECRF till brittiska The Guardian.

Det här känns som en ny generation demonstranter.
Mohammed Lofty, människorättsorganisationen ECRF

Demonstrationerna med krav på president Al Sisis avgång är de första av den här skalan sedan Tahrirprotesterna som ledde till Hosni Mubaraks avsättande. De sker också i trots mot det nu sexåriga demonstrationsförbudet.

MER LÄSNING | Ta del av Arbetarens tidigare rapportering om det folkliga motståndet i Egypten, exempelvis:

Hågkomster av Egyptens skrattande revolution

– Väggarna minns en folklig resning

Baserat på data om de hittills arresterades ålder drar ECRF slutsatsen att demonstranterna tillhör en ny generation.

– Det är den vanliga egyptiern som aldrig tidigare demonstrerat. Eventuellt kan de ha följt med på Tahrir-protesterna, men tittar man på listan över arresterade så är många i 20-årsåldern. Det här känns som en ny generation demonstranter, säger Mohammed Lofty till tidningen.

Från regeringshåll har de officiella reaktionerna varit lågmälda, men i ett pressmeddelande från den statliga informationsbyrån uppmanades utländska journalister att följa god internationell journalistisk sed.

”Många huvudstäder i världen är skådeplats för dagliga incidenter utan att någon drar förhastade slutsatser eller hänger sig åt överdrifter som inte kommer i närheten av sanningen”, fortsatte pressmeddelandet enligt The Guardian.

Protesterna anses ha utbrutit efter en uppmaning från den egyptiska affärsmannen Muhammed Ali på fredagen. I en rad videor i sociala medier har den tidigare av armen anlitade byggentreprenören anklagat regeringen och presidenten för korruption och förskingring av allmänna medel.  Hittills har Al Sisi själv avfärdat uppgifterna som lögnaktigt förtal.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984