Inrikes #74/2019

Förslag om kriskommission mot dödsolyckor på jobbet

Nu kräver Vänsterpartiet 120 miljoner kronor mer där de bland annat vill se fler riktade insatser och fortbildning av skyddsombud för att komma till rätta med de stigande dödstalen. Foto: Johan Nilsson/TT

Inrätta en kriskommission mot dödsolyckor på jobbet och ge Arbetsmiljöverket mer resurser. Det föreslår Vänsterpartiet i sin skuggbudget som presenterades i fredags.

Förra året omkom minst 55 personer i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige – en ökning jämfört med tidigare i år. Därför efterlyser nu Vänsterpartiet mer resurser till Arbetsmiljöverket och vill att en statlig kriskommission mot dödsolyckor på jobbet inrättas.

– Det är både oacceptabelt och orimligt att människor dör på sina jobb. Det var viktigt att vi fick igenom en nollvision men då måste det också finnas verktyg att arbeta förebyggande, säger Ali Esbati som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet till Arbetaren.

I partiets kommande skuggbudget föreslås därför större och fler satsningar på Arbetsmiljöverket. Som Arbetaren rapporterade förra veckan fick myndigheten 10 miljoner kronor mindre än de begärt inför nästa år när den rödgröna regeringen presenterade sin budget, som förhandlats fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Något som lett till hård kritik från fackligt håll.

– Ambitionen vi hade, att göra mer, får vi revidera, sade Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem då.

Nu kräver Vänsterpartiet 120 miljoner kronor mer där de bland annat vill se fler riktade insatser och fortbildning av skyddsombud för att komma till rätta med de stigande dödstalen.

– Stora delar av arbetsmarknaden har ingen facklig täckning idag och där finns långa kedjor med underentreprenörer och företag som verkar i gråzonen för vad som är lagligt. Så det behövs ett helhetsgrepp och att det är staten som tar det, säger Ali Esbati.

Vänsterpartiet skriver även i sin budgetmotion att de vill ha lagstadgad företagshälsovård för alla och att resurserna till landets skyddsombud behöver öka.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984