Utrikes #70/2019

Unicef-ambassadör möter hård kritik

Unicef-ambassadören Priyanka Chopra har hamnat i en het politisk kontrovers då hon visat stöd för den indiska armén i samband med den krigshotande situationen i Kashmir. Foto: Fuzheado/Wikimedia Commons

En av Unicefs så kallade goodwillambassadörer, den indiska filmstjärnan Priyanka Chopra, möter hård kritik. Detta efter att hon ställt sig bakom den indiska regeringens linje gentemot Pakistan i den omstridda delstaten Kashmir.

Unicef har, ända sedan man utsåg skådespelaren Danny Kaye som goodwillambassadör 1953, rekryterat kända personer för att på ideell basis göra insatser för barns rättigheter.

När tennisstjärnan och Unicef-ambassadören Boris Becker 1987 vägrade utlova att han inte skulle återvända för att spela tennis i Sydafrika, som då styrdes av apartheidregimen, förlorade han sin status som godwillambassadör för Unicef.

Nu, 32 år senare, har Unicef-ambassadören Priyanka Chopra hamnat i en het politisk kontrovers, då hon visat stöd för den indiska armén i samband med den krigshotande situationen i Kashmir. En av kritikerna är journalisten Masood Haider, som bevakar FN för Pakistans ledande engelskspråkiga tidning, Dawn.

– Goodwillambassadören har blivit en illviljans budbärare, säger han.

Vid en pressträff i FN-högkvarteret nyligen sade Masood Haider att han inte lyckats få några kommentarer från Unicef kring frågan.

FN:s talesperson Stephane Dujarric underströk då att världsorganisationen förväntar sig att alla goodwillambassadörer ska förhålla sig opartiska då de uttalar sig för Unicefs eller andra organisationers räkning. Han underströk dock samtidigt att de som privatpersoner har rätt att uttrycka sig om frågor som berör dem.

I fallet med Boris Becker sade en företrädare för Unicef, enligt en artikel i New York Times i oktober 1987, att hans ambassadörskap hade dragits tillbaka eftersom tennisstjärnan inte kunde utlova att han inte tänkte återvända till Sydafrika. Boris Becker hade då spelat tennis i Sydafrika som 16-åring, 1984.

Salim Lone, som tidigare var chef för FN:s nyhets- och medieavdelning, säger att Priyanka Chopra nyligen kom med uppseendeväckande kommentarer. Detta då hon bemötte kritiken med att säga att ”krig är inte något jag är förtjust i, men jag är patriotisk”.

– Detta efter att hon några månader tidigare i en tweet gett sitt stöd till hennes lands väpnade styrkor samtidigt som indiska flyg bombade ett påstått läger för militanta grupper i Pakistan – vilket innebar en risk för krig, som har potentialen att bli ett kärnvapenkrig, säger Salim Lone, som tidigare var språkrör för FN:s mission i Irak.

Han menar att om Unicef bara talat med Priyanka Chopra efter att hon skickat ut sin tweet på Twitter, så hade hon inte behövt förvärra situationen genom att säga att patriotism också innebär att man ställer sig bakom krig.

Salim Lone menar att FN:s hänvisning till att goodwillambassadörerna har rätt att uttrycka sina personliga uppfattningar så länge de gör det som privatpersoner inte håller.

– Om någon som uttrycker stöd för krig kan bli kvar som FN-ambassadör med hänvisning till att de uttrycker personliga åsikter, så kommer FN att ses som en aktiv bidragsgivare till den nedbrytning man skapades för att få ett slut på, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga